Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Project Abby D.! van start bij Thorbecke vmbo-PrO

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Op Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-PrO aan de Russenweg, is donderdag het project Abby D.! van start gegaan. Het project, dat bedoeld is om kinderen en jongeren te laten kennismaken met wat normaal niet op scholen wordt aangeboden, heeft op Thorbecke tot een zeer divers aanbod geleid. De komende periode kunnen alle leerlingen die dit willen hier onder schooltijd en in hun vrije tijd mee aan de slag.

Na een feestelijke start werden via demonstraties het aanbod getoond. De workshops en projecten hebben te maken met sport, cultuur, groen en ambacht. Zo kunnen ze kiezen uit kickboksen, zaalvoetbal, breakdance/hiphop, muziekles, graffiti & fashion art, edelsmid (sieraden maken), een verblijf bouwen voor een huisdier en begeleiding krijgen bij het behalen van het theorie-examen voor het rijbewijs.

Extra aanbod voor brede ontwikkelingskansen 

Abby D. is een project dat gefinancierd wordt vanuit de subsidie van Rijke Schooldag, een landelijk project van het ministerie van Onderwijs. Abby D. biedt activiteiten en ondersteuning waardoor kinderen en jongeren hun interesses en talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Onder het motto ‘Let’s Go!’ worden leerlingen in het voortgezet onderwijs geactiveerd om mee te doen.

Op Thorbecke konden de leerlingen meedenken over het aanbod. Coördinator Wooty Hamstra: “Tijdens gesprekken hebben we hun behoeften geïnventariseerd. Tegelijkertijd bieden wij ook activiteiten aan waar leerlingen uit zichzelf niet mee komen en mogelijk ook niet zo snel zullen kiezen omdat het voor hen nieuw, onbekend of spannend is. Deze activiteiten starten we daarom onder schooltijd: als kennismaking en om ze te enthousiasmeren zodat ze er in hun vrije tijd vervolg aan kunnen geven.”

Daarnaast biedt de school extra aanbod wat veelal betrekking heeft op de cognitieve, sociale en persoonlijke ontwikkeling. Samen met een weerbaarheidstraining, aanbod op het gebied van coaching en projecten als ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld om je heen’, geeft dit extra aanbod jongeren nog bredere ontwikkelingskansen.

“Er is niets mooiers om te zien dat jongeren hun passie vinden, iets ontdekken waar ze goed in zijn, ergens talent voor hebben, iets graag willen en gaan doen. Ze ontdekken dingen van zichzelf waar ze misschien nog nooit aan hebben gedacht. Dat ze daar vervolgens energie uithalen en meer van willen leren en in willen investeren vind ik echt geweldig! Positief bezig zijn brengt balans in je leven en is een gezonde tegenhanger voor wat noodzakelijk is om te doen maar wat meer energie kost dan het oplevert. Jongeren gaan zich fijner voelen, op school en in hun vrije tijd. Dat is goed voor nu en wie weet wat het gaat betekenen voor hun verdere leven”, aldus Hamstra.

Op school en in je vrije tijd

Abby D. is een stap voor leerlingen tussen de wereld in en de wereld buiten school.  “Door al allerlei activiteiten op school aan te bieden, direct na schooltijd en met begeleiding van eigen docenten, ontdekken de leerlingen wat ze zoal kunnen doen en wordt de stap naar activiteiten in de eigen wijk laagdrempeliger.” Volgens Hamstra is het belangrijk dat datgene wat jongeren dankzij het aanbod van Abby D. ontdekken doorgaat: “Daarom leggen de aanbieders die op school komen verbinding met organisaties en verenigingen in Zwolle. Als school gaan we die verbindingen ook aan en ondersteunen we onze leerlingen waar het kan.”

Over Rijke Schooldag

Rijke Schooldag is een landelijk project van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs dat vorig schooljaar is gestart en in ieder geval drie jaar duurt. Doel is om de initiatieven die er in de wijk en op scholen (po en vo) zijn rondom het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten na schooltijd verder te ontwikkelen. De mascotte van Rijke Schooldag is Abby D.

Er doen twaalf scholen mee in meerdere Zwolse wijken. Naast Thorbecke Scholengemeenschap vmbo-PrO (praktijkonderwijs) zijn dat SBO Facet, cbs Het Carillon, obs de Toonladder, obs De Springplank, obs De Oosterenk, IKC De Wieden, cbs Het Stroomdal, basisschool De Wilgenburg, Al Almana, de Lassus Campus (Van der Capellen Scholengemeenschap, onderwijsroutes 10-14, mens& en &jij) en de Internationale Schakelklas (StartCollege).

De organisaties die erbij betrokken zijn en/of activiteiten organiseren, zijn onder andere Travers Welzijn, SportService Zwolle, Stadkamer en een aantal kinderopvangorganisaties (Breed, Doomijn, Prokino en Partou). Meedoen aan de activiteiten is gratis.

Afbeelding

Gerard Meijeringh