Afbeelding
Foto: Christein van Hoffen

Waar was jij toen je Bach voor het eerst hoorde?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op vrijdag 19 april en op zondag 28 april is in Zwolle het nieuwe concert van het Nederlands Bach Consort: Bach! te zien in de Statenzaal, waarbij Ć©Ć©n belangrijke vraag centraal staat.  

Waar was jij toen je Bach voor het eerst hoorde?  Die vraag staat centraal tijdens het nieuwe concert van Het Nederlands Bach Consort: Bach! Maar dan andersā€¦ De onmiskenbare klanken van Johann Sebastian Bach hebben vele generaties muziekliefhebbers geĆÆnspireerd en beĆÆnvloed, van Procol Harum tot Lady Gaga. Het concert van Het Nederlands Bach belooft een frisse kijk op Bachs nalatenschap, door zowel zijn tijdloze composities als de onverwachte wegen die zijn muziek heeft bewandeld, te verkennen. 

Uniek muzikaal universum

Met behulp van een relatief simpel motief van vier noten creĆ«erde Bach in zijn Chaconne een uniek muzikaal universum dat ons driehonderd jaar later nog altijd betovert. Dit betoverende werk is door luistist David van Ooijen gearrangeerd voor viool en vierstemmig ensemble. Tijdens het concert belicht Het Nederlands Bach Consort met unieke arrangementen en interpretaties Bachs werk. Componist Rik Elings gebruikte de beroemde ariaā€™s ā€˜Aus Liebeā€™ en ā€˜Erbarme dichā€™ uit de MatthƤus Passion als fundament voor twee nieuwe vierstemmige a capella composities. De concertreeks vindt plaats op verschillende historische locaties door het land, van de Waalse kerk in Amsterdam tot de Statenzaal in Zwolle, met uitvoeringen van 18 tot en met 28 april 2024.

Het Nederlands Bach Consort

Het Nederlands Bach Consort staat bekend om hun vernieuwende benadering van klassieke muziek. Daarbij combineert het consort de kracht van Bachs composities met persoonlijke verhalen van de musici over hun eerste kennismaking met zijn werk. Dit concert belicht niet alleen de muzikale genialiteit van Bach, maar nodigt het publiek ook uit om de invloed van Bach in de hedendaagse muziek en daarbuiten te herontdekken. In hun korte bestaan (2021) zongen ze al vele vernieuwende programmaā€™s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten Zwanenzang (2022) in samenwerking met spoken word artist Amara van der Elst en Duistermis, waarin ze samenwerking zochten met saxofonist en componist Lotte Pen.

Meer informatie en kaarten via www.hetnederlandsbachconsort.nl

Gerard Meijeringh