Afbeelding
Foto: Robert Benschop

Het Nederlands Bach Consort zingt gedanste suite van verdriet in Academiehuis Grote Kerk

Algemeen

ZWOLLE - In aanloop naar Allerzielen brengt het Nederlands Bach Consort een bijzondere productie. Op vrijdag 28 oktober klinkt deze in Academiehuis Grote Kerk Zwolle vanaf 20.00 uur.

In het programma komen nieuwe muziek, opnieuw bewerkte muziek van Bach en dans samen. Allerzielen is een meer dan duizend jaar oude gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie die jaarlijks op 2 november ‘gevierd’ wordt. Het is de dag waarop we onze dierbaren herdenken die gestorven zijn. Ieder jaar grijpt het artistieke team van Het Nederlands Bach Consort, Heleen Koele en Sytse Buwalda, deze periode aan om met een indrukwekkende productie door Nederland te reizen.

Dit jaar staat het allerzielenconcert van het Nederlands Bach Consort in het teken van het aardse lijden (de vijf stadia van rouw) en het geestelijke antwoord hierop (de requiemmis). Hiervoor zocht het artistieke team contact met de Senegalese danser Alioune Diagne. De emotionele manier waarop hij via moderne dans invulling geeft aan zijn gevoelens vonden ze heel mooi passen bij dit project. Hij zal dan ook zijn interpretatie van de vijf stadia van rouw dansen op de wereldpremière van Vicor Kioulaphides’ indrukwekkende Requiem. Daarnaast wordt het aardse lijden verwoord middels vier bijzondere arrangementen die jazz-pianist Rik Elings maakte van een aantal liederen van Bach uit Schemellis Gesangbuch. Hij zal deze zelf begeleiden.

Het Nederlands Bach Consort ontving voor deze productie bijdragen van de Gemeente Zwolle en het Fonds Podiumkunsten. Kaarten voor de concerten zijn te verkrijgen via www.hetnederlandsbachconsort.nl.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden