Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Machinale sloop van IJsselhallen begonnen: Icoon binnenkort helemaal verdwenen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ā€“ Na het begin van de circulaire sloop van de IJsselhallen op 14 februari is maandag ook de machinale sloop van start gegaan. Dat duurt tot half september.  

(door Gerard Meijeringh)

Eigenlijk werd begonnen met de zogeheten ā€˜voorsloopā€™. Daarbij zijn handmatig materialen gedemonteerd. Alles gebeurt op een circulaire manier. Van tevoren is er na een inventarisatie een lijst opgesteld van materialen die van waarde zijn Vervolgens zijn deze materialen verzameld. Via een onafhankelijke beoordeling wordt bekeken of alle materialen zijn ingezameld. Daarna worden de materialen hergebruikt.

Maandag werd gestart met de tweede fase, de machinale sloop. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een kraan. ā€œEn binnenkort wordt dat ondersteund door een nog grotere kraanā€, aldus projectleider Anton van Aalst.

In deze tweede fase worden de staalconstructie en de rest gesloopt. Maar dat gaat met veel minder geweld dan vroeger het geval was bij sloopwerkzaamheden. ā€œMensen denken aan stofwolken en dat er dingen instorten, maar dat is niet meer zo. Vroeger had je de sloopkogel, maar nu is het veel meer demonteren. De mensen die wonen in de omgeving zijn er blij mee. Onderdeel voor onderdeel wordt eraf gehaald met een kraan. Het circulair slopen gaat het hele traject door.ā€

Na de tweede fase volgen een archeologisch onderzoek en het bouwrijp maken. Dat wordt goed op elkaar afgestemd. In de planning is er rekening mee gehouden dat de grond vervuild is. ā€œWe gaan dat onderzoeken. We gaan zien wat we tegenkomen. Dat weten we niet preciesā€, zei wethouder Rots in februari. De verwachting is dat in 2026 de schop de grond ingaat voor de eerste woningen. In totaal komen er 750 woningen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh