Wandelaars filmen ‘In de voetsporen van de Zwolse elite’

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Heleen Westerman en Milton Kam maken - zoals ze het noemen - een langzamer dan langzame reis 'Van Kampen naar Moskou' via oude handelswegen. Ze filmen hun reis en plaatsen deze op YouTube. In oktober publiceerden ze al een aflevering over Zwolle; vorige week verscheen hun zevende aflevering getiteld 'In de voetsporen van de Zwolse elite'.

In de zojuist gepubliceerde aflevering wandelt het stel van Zwolle naar Dalfsen. Ze maken onderweg kennis met Keimpe de Haan, vrijwilliger bij De Passiebloem, die meer vertelt over de vroegere lijnolie-industrie aan de rand van Zwolle. Via de dijk langs de Overijsselse Vecht wandelen ze naar landgoed De Horte waar ze in gesprek gaan met Lucienne Dunnewijk van ByMölle meer leren over de kwaliteiten van linnen. Lijnolie en linnen komen namelijk beiden van vlas, een plant die vroeger veel werd geteeld in Europa, maar vandaag de dag hier nog nauwelijks is te vinden.

Notabelen

Tussendoor leert de kijker ook meer over de geschiedenis van de verschillende landgoederen en haar relatie met de kooplieden en notabelen van Zwolle. En dan blijkt dat ook hier, net buiten Zwolle, connecties zijn te vinden met het vroegere koloniale verleden van Nederland. "Ik heb altijd gedacht dat vooral de elite in Amsterdam en de Randstad betrokken was bij de VOC en de plantages in Suriname. Nooit had ik mij gerealiseerd dat ook de notabelen en adellijke families in deze regio actief waren in Indonesië en Suriname", zegt Westerman. Al met al ziet en leert de kijker veel in de 28 minuten durende documentaire.

Handel

Heleen Westerman (47) is geboren en getogen in Dalfsen. "Ik ben opgegroeid in deze regio, maar elke keer weer ben ik verrast over hoeveel dingen ik niet weet van mijn eigen streek." Van een eenvoudig tijdverdrijf in corona-tijd, terwijl het stel wacht totdat de grenzen weer opengaan, is het maken van afleveringen voor de serie 'Van Kampen naar Moskou' nu een serieuze bezigheid geworden. Want niet alleen leggen zij en Kam hun reis vast op beeld, ze gaan ook op zoek naar historische verhalen gerelateerd aan de handel. Het liefst laten ze die verhalen vertellen door lokale bewoners.

Plezier

"Sommige mensen verklaren ons voor gek dat we zoveel tijd steken in iets waarmee we geen geld verdienen, maar we hebben er erg veel plezier in. We leren veel over de lokale geschiedenis, ontmoeten interessante mensen en ontwikkelen ons ook verder als creatieve ondernemers," zegt Kam die de opnames maakt en monteert tot een mooie aflevering. Tussen nu en het najaar gaan ze naast hun reguliere werk eerst aan de slag met het opknappen van hun appartement in Zwolle. "Nadat we de aflevering over Zwolle hadden gemaakt, wisten we het zeker. In deze stad willen we wonen. Het heeft alles wat we zoeken, namelijk een stedelijk leven met een gemoedelijke vibe."

In het najaar staan de opnames voor de volgende aflevering gepland, die zal gaan over Dalfsen. Dat dorp kwam in 2015 in het wereldnieuws met een bijzondere archeologische vondst.