Afbeelding
Esther Rooseboom (l) en Martijn Bakker nodigen creatieve mensen uit in de Cultuurschuur. Foto: Erik-Jan Berends

Creatieve inwoners van Westenholte kunnen zich uitleven in de nieuwe Cultuurschuur

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Hoe kunstzinnig is Westenholte?’ Met die vraag begonnen kunstenaar Martijn Bakker en Esther Rooseboom in september vorig jaar een creatief project in de wijk. Nu, ruim een halfjaar later, hebben ze de Cultuurschuur geopend waar volwassenen hun artistieke kwaliteiten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Bij het eerste project, waarbij wijkbewoners apparaten uit elkaar konden halen om iets nieuws te creëren, volgde de activiteit om metalen kerstbomen te maken. “Via de wijkvereniging keken we wat er al is in de wijk en welke ruimte we zouden kunnen gebruiken om nieuwe activiteiten van de grond te krijgen”, vertelt Bakker. Hij had voor een andere actie al eerder een plan geschreven voor de wijk, Rooseboom een poëzieproject vanuit Travers Welzijn. “Daarbij hebben we mensen uitgenodigd hun gedachten op papier te zetten en die door een ander te laten vormgeven. De reacties waren eerst lauw, zo van ‘dat werkt hier niet’. De inzendingen het resultaat daarvan verrasten ons. Het was echt ‘wauw wat gaaf!’.”

Aanspraak

"Mensen zijn hier lid van allerlei clubs, Westenholte kent een bloeiend verenigingsleven", weet Rooseboom. "Het is ons doel om ook mensen die wat meer individueel actief zijn aan te spreken, zeker in deze coronatijd. Mensen smachten om weer wat buiten de deur te doen. Ik hoor wel dat meer mensen geïsoleerd raken, niets om handen hebben, weinig mensen ontmoeten en een beetje angstig worden. Soms is de situatie zorgelijk dat ze echt somber worden. Als we hier bezig zijn, zien mensen ons en dan hebben we snel aanspraak."

Dierenweide

‘Hier’ is de schuur van de voormalige dierenweide. Door de grootscheepse herinrichting van het Stinspark is de dierenweide voorlopig opgeruimd. De schuur is voor de initiatiefnemers een mooie centrale plek die al geruime tijd leegstond. Bakker en Rooseboom maakten een plan dat bij de wijkverenging en de gemeente Zwolle al gauw de handen op elkaar kreeg.

Ze hebben de ruimte helemaal schoongemaakt en ingericht voor culturele activiteiten voor volwassenen. Rooseboom: "In coronatijd is voor kinderen vrij veel doorgegaan. Zij hebben ook makkelijker een sociaal netwerk, daarom hebben we ervoor gekozen activiteiten voor volwassenen uit Westenholte aan te bieden."

Uitwisseling

"Deelnemers hoeven niet veel talent te hebben", benadrukt Bakker. "De eerste kandidaten die zich hebben aangemeld, hebben al wel iets met kunst, maar hadden er de laatste tijd geen ruimte of geld voor of ook even geen zin in. Vaak hebben ze weer even iets nodig om het weer op te pakken." "De uitwisseling vinden we ook belangrijk", vult Rooseboom aan. "Martijn is er altijd. Hij verzorgt een deel van de kunstvorming en geeft impulsen. We zijn ongeveer drie uur open en in die periode krijgen de bezoekers het eerste uur informatie en het tweede en derde uur mogen ze zelf invullen. Het zou erg leuk zijn als de deelnemers ook elkaar tips gaan geven."
Bakker: "Het idee is ook wel voortgekomen uit deze situatie waarin iedereen thuiszit. Onze insteek was te kijken wat we wél kunnen doen. Ons initiatief is wel iets meer dan een kunstclubje, maar echt iedereen kan meedoen." Het is leuk als mensen nieuwe dingen gaan ontdekken, vindt Rooseboom. "Zo waren er laatst al een paar dames die vlakbij elkaar in de buurt bleken te wonen en elkaar ontmoetten. Ontmoeting en nieuwe mensen leren kennen is voor ons ook een belangrijk aspect. De Cultuurschuur is een combinatie van kunst en welzijn."

Contact

Gewoon binnenlopen, zit er in deze coronatijd nog niet in. Wie belangstelling heeft kan daarom eerst telefonisch contact opnemen met Esther Rooseboom: 06-248 14 283 of per e-mail: e.rooseboom@travers.nl.

'Mensen smachten om weer wat buiten de deur te doen.'

Afbeelding
Tafeltennis Zwolle organiseert dertiende Diederik Steunenberg Toernooi Sport Ingezonden 17 uur geleden
Jan Besselink en Wiepke van Erp Taalman Kip tijdens de Huurdersdag van SWZ en De Woonkoepel.
SWZ: 'Huurverhoging van 5,3 procent is niet te voorkomen' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan Algemeen 23 uur geleden