Afbeelding
Foto: Eigen foto

De Jonge Honden reist door Overijssel met openluchtvoorstelling Spaghettirellen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - van Theatergroep De Jonge Honden komt met een nieuwe, reizende voorstelling in de openlucht, met livemuziek en een bord spaghetti: Spaghettirellen. De productie is van 2 tot en met 5 september in Zwolle te zien.

Het gezelschap, onder leiding van artistiek leider Jolmer Versteeg, ziet in de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen een geweldig uitgangspunt voor een theatervoorstelling. Spaghettirellen gaat het eerste weekend van augustus in première in Almelo. Vervolgens reist de productie ieder weekend naar een andere stad. De kaartverkoop voor de voorstellingen in Borne, Enschede en Oldenzaal is gestart, Almelo volgt deze week. De kaartverkoop voor de voorstellingen in Zwolle begint aanvang augustus. Spaghettirellen is onderdeel van Textiel Festival Twente.

Gastarbeider
Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Het is een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar volgens de makers te interessant is om niet vertellen.

Locatievoorstelling
Spaghettirellen blaast nieuw leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oost-Nederland heeft plaatsgevonden, maar dat nog steeds zijn weerklank vindt in onze huidige tijd. Met deze voorstelling wil Theatergroep De Jonge Honden een herkenbaar en aansprekend verhaal vertellen over de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen. De regie is in handen van regisseur Jolmer Versteeg, het script is geschreven door Wessel de Vries. De cast bestaat uit Joshua Albano, Billy de Walle, Amelie Ackx, Annet de Ruiter, Yari van der Linden en Jelle Mensink. De muziek wordt gemaakt en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra.

Perspectieven

Regisseur Jolmer Versteeg: “De voorstelling toont verschillende perspectieven op wat veranderingen in een gemeenschap teweegbrengen. Waar 'nieuwkomers’ bij de één dromen losmaken, vormen zij voor een ander juist een bedreiging of confrontatie met hun eigen angsten. De voorstelling is geïnspireerd op een onbekend verhaal uit onze eigen provincie dat zich bij uitstek leent voor een eigen Spaghettiwestern.” 

Ambities
Deze reizende openluchtvoorstelling past in de ambities van Theatergroep De Jonge Honden. Dit Zwolse gezelschap wil een breed publiek via theater in aanraking brengen met verhalen die verscholen liggen in ons landschap, in onze geschiedenis of op een aansprekende historische locatie. Naast in Zwolle is de voorstelling van 5 tot en met 8 augustus te zien in Almelo, van 12 tot en met 15 augustus in Borne en van 19 tot en met 22 augustus in Enschede. Zie voor meer informatie en kaarten www.tgdejongehonden.nl

Spaghettirellen wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Gemeente Almelo, Gemeente Enschede, Gemeente Oldenzaal, Kickstart Cultuurfonds, Lerak Foundation, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Stichting de Houtmaat, Stichting Stimuleringsfonds Bornse Evenementen, Het Boeskoolfonds, Hervormd Weeshuis Zwolle, Lira Fonds en Textiel Festival Twente. Met dank ook aan de sponsoren: Stadslab Almelo, John Velthuis, Schagen Groep en Stichting Cortegaerdt.