Afbeelding
Foto: MadeByJane

Internationaal vermaarde harpiste Lavinia Meijer komt met DETOUR naar Poppodium Hedon

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “De nummers die ik tijdens DETOUR speel, zijn veelal verstild, sferisch en beeldend”, probeert Lavinia Meijer (38) uit te leggen. De wereldberoemde harpiste komt op zondag 11 juli naar Poppodium Hedon. Geïnspireerd vanuit de minimal music van onder meer Philip Glass, speelt ze eigen werken – ook in coronatijd gemaakt - en Neoklassieke muziek van onder meer Lambert, Arnalds, Frahm en Streliski. ”Je moet het gewoon komen ervaren.”

Een harpiste in Hedon is dat geen bijzondere combinatie? Harp wordt in de regel toch gezien als klassiek instrument? “Ik geef daarvan de schuld altijd een beetje aan Marie Antoinette (echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk, red.) die de harp met deftige dames speelde en ‘m zo in de hoek van de bourgeoisie bracht”, reageert Meijer lachend. “In landen als het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika wordt de harp veel meer als volksinstrument gezien en ook vaak door mannen bespeeld. Op virtuoze wijze en vaak tevens als showelement gaan de spelers daar flink op het instrument los. Van jongs af aan heb ik ook de behoefte om de mogelijkheden van de harp uit te dragen. Er kan zoveel meer dan alleen klassiek met het instrument. Ik wil de harp in alle facetten laten horen; een beetje als om mijn eigen geluk te delen.”

Moleculen

Meijer is dan ook met een nieuw album bezig met veel composities van haarzelf die ze tussen die van anderen, jongeren plaatst. “Het is vooral minimal music, beïnvloed door onder meer pop en rock. Het is prettig om met dit genre samen te werken. De musici denken vaak minder in kaders en staan open voor experimenten. Dat leent zich ook voor de harp. Bekende musici als Philip Glass verwerken allemaal elementen uit de pop en rock in hun muziek. Ik heb zelf altijd naar veel verschillende soorten muziek geluisterd. Zo heb ik geleerd uit welke muzikale moleculen ik besta.”

Behoefte

Voor de lockdown had ze nog een wereldtour naar haar geboorteland Zuid-Korea, New York, Rusland en Duitsland. “Helaas vielen andere touren als een geplande met Philip Glass en Iggy Pop helemaal weg”, vervolgt ze teleurgesteld. “Ik had toen nog de positieve instelling dat de coronaperikelen niet zo lang zouden duren. Ik hield de behoefte om wat te doen, zowel voor mezelf als voor anderen en heb ik opgetreden in meerdere GGZ-instellingen, voornamelijk buiten en op afstand. Tot de zomer kon ik nog ongeveer twintig concerten geven. Dat was heel fijn. Zo kon ik nuttig werken en doorgaan met mijn albumplannen.”

Ze benaderde diverse zalen om concerten in de zomer te geven. Meijer: “Velen vonden dat te riskant. Uiteindelijk heb ik toch van begin augustus tot half december regelmatig kunnen optreden. Ik ben binnen de mogelijkheden heel erg tevreden hoe dat is gegaan. De situatie voelde wel heel breekbaar; hoe we anders dingen als heel vanzelfsprekend ervaren. Mijn publiek was ook erg ontroerd, naar mijn idee meer dan normaal. In december voelde ik wel dat mensen om me heen neerslachtig werden. Ik heb toen nog een onlineproject met Philip Glass gedaan en een project voor de Verenigde Naties. Ik had niets te klagen, ook omdat ik bij de 4 en 5 mei-viering in Wageningen mocht spelen. Zo zijn er ook wel heel bijzondere projecten tot stand gekomen.”

Ondertussen ging ze steeds meer componeren. “Mijn composities hebben een heel persoonlijke binding met wat ik meemaak. Ze zijn een weerspiegeling van wat ik zie en ervaar. Ze zijn ook sterk gebaseerd op actualiteit als de wrede zelfmoorden in mijn geboorteland, vereenzaming of het Damprotest van afgelopen zomer. Er moet voor mij een bepaalde oprechtheid in zitten die erg van binnenuit komt; een bepaald persoonlijk verhaal. Als je je als luisteraar niet persoonlijke kan verbinden, dan raakt het je niet. Als ik aan het componeren ben, vliegen de uren voorbij; ik kan er helemaal in opgaan. Het is voor mij tegelijk ook heel intuïtief. Het is heel fijn dat ik deze tour nu voor de zomer kan beginnen; ik ben erg blij dat het weer kan.”

Mengelmoes

DETOUR is een woordspeling voor het constant verschuiven en verplaatsen van concerten, legt Meijer uit. De tour gaat langs poppodia. “Dat heb ik eerder gedaan”, zegt ze. “Nu kom ik ook in poppodia zoals Hedon waar ik nog nooit eerder ben geweest. Wel in het theater in Zwolle, waar ik regelmatig heb opgetreden. Deze concertserie wordt een leuke mengelmoes.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27