Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Marijn de Vries is geïnstalleerd als fietsburgemeester van Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft dinsdagmiddag de eerste fietsburgemeester van Zwolle geïnstalleerd. Voormalig profwielrenster Marijn de Vries gaat zich de komende twee jaar inzetten om van Zwolle een nog betere en veiligere fietsstad te maken, met nog meer volwassenen én kinderen op de fiets.

De Vries is benoemd door BYCS, een belangenorganisatie die steden beter wil maken door de fiets in te zetten. Wereldwijd zijn er inmiddels 126 ‘Bicycle Mayors’ in 35 landen. Zwolle heeft met De Vries de eerste fietsburgemeester van Overijssel. “Ik sta bekend als wielrenster die besloot op haar dertigste nog prof te worden”, stelde De Vries zich voor aan de verzamelde pers. “Na Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven heeft Zwolle nu dus ook een fietsburgemeester. Ook door corona is fietsen weer populairder geworden. Ik wil graag overbrengen hoeveel plezier het doet iets met je lichaam te doen. Door fietsen word je gelukkiger, zelfverzekerder en ga je je beter bewegen binnen de samenleving.”

Verbinding

De nieuwe fietsburgemeester ziet zichzelf vooral als verbinder op het gebied van fietsen. “Het is fantastisch om fietsburgemeester te zijn in een stad waar het allemaal al zo goed voor elkaar is. In Zwolle wil ik graag de verbinding maken met sport en bewegen, bijvoorbeeld met organisaties als Sportservice Zwolle en de Fietsersbond. Tevens wil ik me sterk maken voor kinderen op de fiets. Landelijk gezien fietst een derde van de kinderen in de basisschoolleeftijd nooit naar school. Ik wil kinderen en ook hun ouders stimuleren om meer te gaan fietsen. Het is heel goed voor de conditie, gezondheid en zelfstandigheid van kinderen. Bewezen is dat het op wat latere leeftijd het moeilijker is om veilig te leren fietsen.”

Plannen

BYCS heeft een actieplan. De Vries staat als fietsburgemeester los van de gemeente en boven de partijen en wil de plannen van de belangenorganisatie aanpassen op de Zwolse situatie. Ook wil ze kinderen fietslessen geven, waarover ze al in gesprek is met Sportservice Zwolle. Ook de komst van een kinderfietsburgemeester sluit ze niet uit. “Ik mag zelf de aandachtspunten kiezen. Fietsburgemeesters van andere gemeenten spreek ik bijna wekelijks.”

Vriendelijker

Tijdens de persconferentie toonde De Vries zich al een ambassadeur en spoorde Zwollenaren meteen aan op de fiets te stappen. “De blik op de stad verandert als je veel gaat fietsen. Daarbij zou ik bovendien iedereen willen uitnodigen wat vriendelijker te zijn op de fietspaden. Dat laat nog wel eens te wensen over. Laten we elkaar meer ruimte geven en respecteren.” 

De kersverse fietsburgemeester nodigt iedereen uit met haar in gesprek te gaan. Dat kan via e-mailadresfietsburgemeesterzwolle@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 13 uur geleden