Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Bestuur Jubal kiest voor een nieuwe koers

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Er zijn vast Zwollenaren die het erg vinden, maar het ‘oude’ Jubal is niet meer”, maakt voorzitter Piet Segers bekend. Het bestuur van de muziekvereniging heeft de coronaperiode benut om een nieuwe formule te ontwikkelen. Gekozen is voor muziek en theater onder de naam Stdsbnd. Die zal zich voor het eerst presenteren op 7 juli op het Rodetorenplein.

“Het nadeel corona had z’n voordeel. We waren niet op straat dus hadden we tijd om te veranderen”, vervolgt Segers. “We konden ons helemaal richten op onze nieuwe formule Stdsbnd, die nog wel opereert onder de vlag van Jubal. Die organisatie van onze muziekvereniging staat namelijk en kent een lange historie.”

Kwaliteit

Het aantal leden van de Show & Marchingband Jubal liep terug en het genre sloeg niet meer aan in Zwolle, volgens Segers en zijn echtgenote Liesbeth, tevens penningmeester. “Met alle muziek- en exercitierepetities kost show & marching een hoop tijd. Veel mensen zijn lid van meer verenigingen en dan wordt de tijdsbelasting te groot. De jeugd vindt bovendien het strakke ‘militaristische’ optreden niet meer leuk. In plaatsen als Kampen, IJsselmuiden en Wezep slaat show & marching nog wel aan, in Zwolle niet meer. We hebben het lang geprobeerd, maar je komt op een punt dat het niet meer lukt. Moet je het dan blijven doen? Ook als je ziet dat de kwaliteit achteruitgaat? Dan is het stoppen of iets anders gaan doen. Wij hebben gekozen voor doorgaan: we willen immers muziek blijven maken.”

Plezier

“Ons uitgangspunt was dat we wat willen doen wat er in Zwolle nog niet is: dus geen evenementenband of dweilorkest. Zo zijn we gekomen op muziek en theater”, leggen de bestuursleden uit. “We houden van dynamiek en willen goede muziek maken met theater, showelementen en plezier. Het kan zijn dat we er een rapper of zangclub bij betrekken of thema’s uitwerken als bijvoorbeeld Zuid-Amerikaans of Kerst. Het theateraspect moet vrij lijken, maar is uiteraard wel ingestudeerd. Het moet passen bij de muziek. We merken nu al dat dit genre aanslaat en dat er toekomst in zit.”

Leden

“Bij de bekendmaking van de nieuwe koers verlieten twee leden de vereniging”, vervolgt de voorzitter. “Daarentegen kwamen er de afgelopen weken elf bij. We hebben er nu 31. Nieuwe leden mogen nu zo binnen meespelen en hoeven nog geen contributie te betalen. Instrumenten hebben wij vaak wel. Na de zomervakantie kijken we dan verder. Deze groei stemt me vreugdevol. Soms moet je de band opschudden met een ander genre, een andere stijl. Jubal is in haar historie vaker van koers gewijzigd. Zo was de vereniging sinds 2003 een Show & Marchingband.”

Jeroen van der Meer van de Less is More Band is dirigent van de Stdsbnd en het bestuur heeft Hein Jan van Vilsteren en Femke Ernens aangetrokken. “Jeroen en Hein Jan hebben een groot netwerk”, verzekert Liesbet Segers. “Jeroen is afgestudeerd op het conservatorium en zeer muzikaal begaafd. Arrangeren doet Hein Jan; die heeft genoeg potentie en kwaliteit om arrangementen uit te werken. Freek van der Heide van Stadkamer heeft met ons meegedacht welke koers zou aanslaan. De show & marchingband blijft ondertussen slapend. Zo hebben we nu een showkorps en een leerlingenorkest dat we de Stdsbnd-academie noemen. Verder houden we een percussiegroep die zelfstandig optredens doet.”

Optredens

Jubal was de afgelopen jaren in Zwolle vooral te zien op Koningsdag en bij de Avond4daagse. “Daarmee hield het wel op”, aldus Piet Segers. “Waar we voorheen door heel Europa reisden, gaan we ons nu puur richten op Zwolle en directe omgeving. We willen echt naar vier à vijf optredens per jaar op festivals en dergelijke met daarnaast nog eigen initiatieven. Ons doel is minimaal één keer per maand optreden. Dus, niet alleen repeteren, maar vooral optreden. Ik heb geen glazen bol, maar denk dat deze nieuwe koers heel goed gaat uitpakken.”

Muzikanten die willen meespelen met de Stdsbnd, moeten goede, moderne muziek willen spelen met een dirigent ervoor, legt de voorzitter tot slot uit. “Ook moeten ze graag willen optreden, met het gezicht naar publiek, mensen willen vermaken en applaus willen hebben. Je maakt immers muziek voor jezelf, maar ook om applaus te krijgen.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via e-mail info@jubalzwolle.nl.