Repatriëringsschip SS Nieuw Amsterdam.
Repatriëringsschip SS Nieuw Amsterdam. Foto: Nationaal Archief

Rumah Saya vertelt verhaal Nederlands-Indië in theater Odeon

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Meraki Theaterproducties presenteert op zaterdag 2 oktober de première van Rumah Saya (Mijn Thuis) in het Papenstraattheater van Zwolse theaters. Rumah Saya is een intrigerende muziektheatervoorstelling met en over de overlevenden en nazaten van de koloniale periode en schetst een beeld van hoe het leven in Nederlands-Indië waarschijnlijk is geweest. 

Het verhaal Rumah Saya wordt verteld aan de hand van de zoektocht van Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll, naar de geschiedenis en het leven van hun voorouders. “Mijn opa heeft, net als vele anderen, altijd gezwegen over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Ik wist waar hij vandaan kwam en dat hij in een Jappenkamp heeft gezeten, maar verder werd er niet over gesproken. Ook op school was er weinig aandacht voor dit deel van de geschiedenis”, aldus Doll, tevens producent van de voorstelling.

Wens

Hoewel de wens om de geschiedenis van haar opa te achterhalen al langer aanwezig was, wordt ze met de viering van 75 Jaar Vrijheid in Nederland getriggerd om de zoektocht vorm te gaan geven. “Het is gek dat dit stuk geschiedenis nog steeds zo weinig aandacht krijgt. Dit terwijl het zo’n twee miljoen mensen van verschillende generaties raakt.”

Voorouders

Aan de hand van historische documenten, verhalen, boeken en veldonderzoek in Indonesië laten Pendjol, Iburg en Doll in deze voorstelling zien hoe zij proberen te achterhalen wie hun voorouders waren en wat zij hebben meegemaakt in de voormalige Nederlandse kolonie en de repatriëring naar Nederland. Een zoektocht naar familie en identiteit waarbij de toeschouwer wordt meegenomen in het dagelijks leven van toen en nu. Tijdens Rumah Saya worden de zintuigen geprikkeld met muziek, geluiden, geuren en smaken. Om een diverse kijk op deze geschiedenis te geven, worden er verschillende invalshoeken belicht aan de hand van (video-) beelden en geluidsfragmenten van diverse generaties. Aan het einde van de voorstelling is er een gesprek tussen de spelers, de producent en het publiek.

Postcasts
In de aanloop naar de voorstelling op zaterdag 2 oktober brengt Meraki Theaterproducties met enige regelmaat podcasts uit onder de noemer Postcasts. Iedere aflevering gaat Elise Doll samen met muzikant Kim Pendjol in gesprek met wisselende gasten over brieven over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring. Deze podcasts zijn te beluisteren via het YouTube en Spotify-kanaal van Meraki Theaterproducties.

Rumah Saya (Mijn Thuis) wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds, VSBFonds, Cultuurparticipatie Overijssel, Cultuur en Kwaliteit Zwolle, Zwolse theaters, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en Stichting het Hervormd Weeshuis. Kijk voor meer informatie over de voorstelling Rumah Saya op www.rumahsaya-mijnthuis.nl.

De kaartverkoop via www.ZwolseTheaters.nl is inmiddels begonnen.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11