Afbeelding
Foto: Eigen foto

Fraterhuis Academie behandelt de filosofie van Stanley Kubrick

Cultuur

ZWOLLE - Onder voorbehoud behandelt de Fraterhuis Academie op zaterdag 15 januari van 11.00 tot 13.00 uur de filosofie van Stanley Kubrick. Filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters verkent in dit college Kubricks cinematografisch existentialisme aan de hand van een aantal scenes uit zijn belangrijkste films.

Filmregisseur Stanley Kubrick is één van de meest geprezen regisseurs. Hij staat bekend als veeleisend perfectionist die een eigen visie in dertien speelfilms tussen 1953 en 1999 realiseerde. Bekende films zijn 2001: A Space Odyssey, The Shining, Barry Lyndon en A Clockwork Orange. Deze worden gekenmerkt door realisme, zwarte humor, een unieke cinematografie, hypnotiserende muziek en epische decors. Kubricks cinema vertelt iets over oorlog, liefde, zingeving, geschiedenis en de toekomst. Hoe divers deze thema’s ook mogen zijn, het oeuvre als geheel genomen is vrij coherent. Het brengt de verschillende kanten van het leven onder in een complexe filosofische visie. Een perspectief dat dicht bij de filosofische stroming van het existentialisme staat, met als uitgangspunt een vrije en eenzame mens tegenover een onverschillig universum.

Kernscènes

In dit college verkent filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubricks cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films. De deelnemers maken zo kennis met zijn filmisch denken omtrent beeld, geluid en de montage. Het college biedt aanknopingspunten en inspiratie om vervolgens zelfstandig Kubricks films vanuit een filosofisch perspectief te gaan (her)bekijken.

Prijzen
Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro voor hun deelname; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn onder voorbehoud vanaf komende week online te koop en/of op de dag zelf aan de kassabalie van het Fraterhuis.