Afbeelding
Foto: Eigen foto

HanzeOrkest speelt in de stijl van Mengelberg

Cultuur

ZWOLLE - Het HanzeOrkest geeft op zondag 20 maart om 14.00 uur een voorjaarsconcert in de Plantagekerk aan de Ter Pelkwijkstraat. 

Na een concert met Wibi Soerjadi in het najaar van 2021 brengt het symfonieorkest dit voorjaar een toegankelijk en toch verrassend programma. De sprookjesachtige ouverture die Felix Mendelssohn schreef voor ‘Der Schönen Melusine’ zal klinken, evenals symfonie nummer 31, ook wel de Parijse symfonie genoemd, naar de Franse stad waarin de jonge Mozart het werk schreef.
In de hoofdrol deze middag is de vermaarde solist Joan Berkhemer. Hij speelt het adembenemende vioolconcert in D-groot van Johannes Brahms. Berkhemer en dirigent Frank Adams sloegen de handen ineen en onder hun kundige leiding heeft het orkest zich in de afgelopen maanden verdiept en bekwaamd in de speelstijl uit de tijd van Willem Mengelberg (1871-1951).

Verrijken

Mengelberg was één van de bekendste dirigenten uit de twintigste eeuw die het Concertgebouworkest naar grote hoogten wist te brengen. De speelstijl uit die tijd is heel anders dan vandaag de dag; zachter, zangeriger, lyrischer, vrijer. “Ons doel is de eerste historische opnames uit de periode 1900-1940 zo te analyseren, dat we in staat zijn met belangrijke aspecten van de verdwenen stijlen en speeltechnieken ons eigen, moderne musiceren te verrijken.”, aldus Berkhemer, die met zijn Platform Mokum Symphony al veel onderzoek hiernaar heeft verricht. Het orkest heeft zich met veel plezier ondergedompeld in deze speelstijl en laat het resultaat, samen met Berkhemer, horen op zondag 20 maart om 14.00 uur in de Plantagekerk. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.hanzeorkest.nl.