Afbeelding
Foto: Eigen foto

Hoffotograaf Eileuvers: een ‘koninklijke’ mensenmens

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Nog een maand, dan viert Zwolle Sassendonk met het seniorencarnaval als de traditionele aftrap van het feest der feesten. Althans, dat was een jaar geleden nog de bedoeling, ware het niet dat carnaval dit jaar coronaval heet. Op de site van de Eileuvers staat weliswaar 12 tot 16 februari nog als carnavalsperiode aangemerkt, de werkelijkheid is dat Sassendonkers een jaartje mogen overslaan. “Leegte”, zo omschrijft hun hoffotograaf deze periode. 

Angelique Schulte (51) is hoffotograaf bij carnavalsvereniging de Eileuvers uit Zwolle. Collega’s kennen haar van school; vrienden, familie en Sassendonkers kennen haar vooral als de feestfotograaf van de in 1962 officieel opgerichte CV de Eileuvers. Schulte is er bij toeval ingerold, met dank aan haar man die in het seizoen 2009-2010 adjudant was van Prins Martinus de Eerste. “Toen ben ik er als het ware ingezogen en raakte steeds meer betrokkene bij dit feest. Van huis uit is carnaval er bij mij met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis waren er jaarlijks drie feestmomenten: de verjaardag, kerst en carnaval. Ik ben met carnaval dus groot gebracht hoewel mijn ouders geen lid waren van een vereniging. Ja, en mijn dochter was in 2012 jeugdprinses. Als moeder was ik toen heel trots op haar.”

Blauwvinger

Fotografie is een hobby van Schulte. In alle vroegte, als zij naar haar werk op Deltion fietst, maakt zij met enige regelmaat een foto van de brug die Stadshagen met Holtenbroek verbindt. Wisselende weersomstandigheden, het landschap, Schulte maakt steeds op dezelfde plek een foto. De verschillende jaargetijden en de mensen die er lopen of fietsen, voor Schulte zijn het plaatjes met een verhaal. Ze merkt dat mensen haar in het bijzonder integreren. Dat vertaalt zich naar het carnaval waarbij de Zwolse – een geboren en getogen Blauwvinger – mooie plaatjes van Sassendonkers maakt. “Ja, ik ben een mensenmens en geniet tijdens carnaval net zoveel als de feestvierders. Een foto moet wel spreken, ik wil niet alleen maar scoren met foto’s van kinderen die heel leuk verkleed zijn. Dat mensen over dertig jaar tegen hun kleinkinderen kunnen zeggen: kijk, op deze foto staat opa hij was de prins in Zwolle.”

Swols Koningsuus

Na vele jaren als hoffotograaf door het leven gaan, hebben foto’s van Schulte een duidelijke herkenbaarheid. “Voor mij is een foto geslaagd als ik de blik, de blijdschap of de emotie heb vastgelegd. Een foto moet spreken, dat is absoluut mijn vertrekpunt. Dat er dit jaar geen carnaval gevierd wordt, is begrijpelijk maar tegelijk ook een leegte in mijn leven. Geen feestje voor Ut Swols Koningsuus. Een groep van vier gezinnen die gezamenlijk carnaval vieren. Ik ben een van hen. Samen hebben wij veel pret en dat begint al na de zomervakantie als wij vergaderen over ons tenue voor het komende carnaval. Maar ja, dit jaar dus niet. Ik ga het missen, net zoals ik de horeca mis. Met vrienden uit eten of ergens een wijntje drinken, een groot gemis. Thuis een borrelplankje is toch anders. Zodra het weer kan, ben ik van de partij. Dat het vaccineren is begonnen, geeft licht aan de horizon. Ik hoop van ganser harte dat wij met z’n allen deze zomer weer op een terrasje zitten.”