Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Gehoord onder de Sassenpoort

· leestijd 3 minuten Rondje Swolle

ZWOLLE - De redactie van Rondje Swolle legde haar oren weer eens te luisteren onder de Sassenpoort. Aandacht is er deze week voor de koninklijke onderscheiding van Sander Dol, de anderhalvemeterstoel en Moederdag.

Van vorst tot ridder: dat is Dol

Wie hoort er in het volgende rijtje niet thuis: Claudia de Brij, Govert de Roos, Sander Dol en Bram van Polen? De echte Oranjefan kent ongetwijfeld het antwoord: Bram van Polen want Bram was verleden week niet gedecoreerd bij de jaarlijkse lintjesregen in de aanloop naar Koningsdag. Dol dus wel en dat had de persoon in kwestie totaal niet aan zien komen. In het carnavalsjaar 2015-2016 was Dol in Sassendonk Prins Kinne de Eerste om aansluitend als Vorst tot het Vorstendom toe te treden; nu dus geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Met een mooi rapport waaruit wij een aantal termen hebben gehaald om die vervolgens aan Dol voor te leggen. Hoe denkt hij over die mooie kwalificaties?

Creativiteit:

”dat is lef, ondernemen maar ook uitvoeren, dat je een podium krijgt en gefaciliteerd wordt. Dat mijn creativiteit gewaardeerd wordt, zie ik als een enorme erkenning.”

Nek uitsteken:

“hoort bij mij en doe ik. Horeca is geen vanzelfsprekendheid. Neem restaurant Even, voor mij was dat echt mijn nek uitsteken.”

Uitdagingen:

“die ga ik beslist niet uit de weg. Een restaurant in het theater, dat was een grote uitdaging. Ik herken mij in de uitspraak dat ik na drie jaren weer op zoek moet naar een nieuwe uitdaging. Dan begint het bij mij te borrelen.”

Thorbeckegracht Festival:

“in Amsterdam gezien, het Prinsengrachtfestival. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik dacht, zou zoiets ook in Zwolle kunnen? Dat idee heb ik gelanceerd bij dertig mensen en allen waren direct enthousiast. Het Thorbeckegracht Festival, 10.000 bezoekers op de kade en in bootjes. Schitterend.”

Winters Zwolle:

“een idee uit mijn koker met veel waardering vanuit de gemeente. Ook zij waren heel ambitieus, maar ambities kosten geld. Leuk dat van het oorspronkelijke idee de ijsbaan is gebleven en Rob Bults met zijn insteek het evenement in de toekomst hopelijk kan laten groeien.”

Samenwerken:

“soms best lastig maar over het algemeen genomen ben ik daar heel positief over. Denk aan personeel, vrienden, vrijwilligers, culturele instellingen, teveel om te benoemen.”

HESZ:

“mijn rol was om de restaurants, mijn sectie, meer betrokken te krijgen binnen de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ. Denk aan Zwolle Culinair, eens succesvol, is moeilijk om dat nu weer van de grond te krijgen. Er is ook het nodige veranderd.”

Sassendonk 2023:

“Jubileumjaar van de Eileuvers, de club waar ik lid van ben. Ik ben betrokken bij de ‘feestcommissie’ maar ga het wel op mijn manier doen. Er komt een docufilm over 66 jaar Eileuvers, de passie, de vriendschappen en op 4 februari 2023 is er een feestavond in theater de Spiegel. Een beetje cachet mag alles wel hebben.”

Humor:

“absoluut, heb ik veel maar wat achter de schermen gebeurt, kan niet altijd naar buiten.”

Toekomst:

“ik heb genoeg ideeën maar wil niet meer dat ik alles zelf moet regelen. Binnenkort maar weer eens met Rob Zuidema van Zwolse Theaters een bakkie doen.”

Tot slot, een gewetensvraag: Ridder in de Orde van Oranje Nassau of Vorst in het Vorstendom der Eileuvers? “Tja, hoef eigenlijk niet te kiezen want beiden blijf ik voor het leven, zowel Vorst als Ridder. Mooi voor op mijn grafsteen…..”

De anderhalvemeter stoel van GUZ maakt een Rondje Swolle

Groeten uit Zwolle, afgekort GUZ, laat weer eens van zich horen. Niet zomaar want Arnold Fransen en Ivar van Veen, de twee initiatiefnemers van deze stichting, haken in op de anderhalvemetersamenleving met hun anderhalvemeter ladderzit; een extra hoge stoel (zie foto met twee Zwolse wielrensters tijdens een drankstop bij ’t Beugeltje) welke bij de heropening van de horeca werd geïntroduceerd bij café ’t Beugeltje. Fransen over het idee: “eigenlijk ontstaan ideeën bij ons heel spontaan. Ivar en ik zitten aan tafel, praten wat heen en weer en plotsklaps ligt er een idee. Ivar is de man die het beeldend vertaalt, ik ben meer degene die het realiseren op zich neemt.” GUZ, eerder bekend van hun fotoboek voor Koning Willem Alexander en recent van het project Weerspiegelen, kreeg van de HESZ en het ZwolleFonds een financiële injectie om het idee uit te voeren. De eerste twee ladderzitten krijgen spoedig zo’n zes stoelen erbij. “Als wij alle acht stoelen in de horeca gaan inzetten, is dat voor ons het moment om dit idee langzaam los te laten”, aldus Fransen. De ladderzit doet de komende weken de volgende horecagelegenheden aan: terrassen van Café Koos, de Hetebrij, Bloopers, Bokkers Te Buiten, Hap en Tap kamer, de Gezelligheid, ‘t Kroegje, het Wijnhuis, D’ Andrea’s en Het Vliegende Paard. Nieuwe ideeën bruisen al, maar het is nog te prematuur om die met anderen te delen. Wel komt er een ‘cultuurtikkie’ waarmee elk willekeurig bedrag gedoneerd kan worden aan deze mooie stichting.

Verras moeders met een horecacadeau

Moederdag, sinds 1928 een officiële status in Nederland, is de dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet. Eerst mocht moeder die dag uitslapen en kreeg ze een ontbijtje op bed, later waren het vooral cadeaus waar moeder mee verblijd werd. Van zelfgemaakt tot (te) uitbundig groot. Brasserie Hofvlietvilla heeft dit jaar voor alle moeders een ‘high tea & high wine’ voor thuis in de aanbieding. Wel vooraf bestellen en dat kan nog tot uiterlijk morgen, donderdag 6 mei.

Afbeelding
Afbeelding