Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gehoord onder de Sassenpoort

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

Wat hoorde de redactie van Rondje Swolle afgelopen weer allemaal onder de Sassenpoort? 

Propulsive & Maximiliam zomers ‘higher’ gevoel. Sinds de dj’s Propulsive en Maximilian onder de regie van Hans Stroeve staan, gaat het crescendo met beiden. Niet alleen solo, ook samen hebben zij elkaar muzikaal gevonden. Op 9 juli aanstaande komt officieel de volgende track van het duo uit: Higher bij ‘Which Bottle? Records. Radiostation SLAM heeft ‘m al gedraaid en volgens kenners geeft Higher aan Dance liefhebbers het echte zomergevoel. Een prima opvolger van hun debuut collab ‘Loud & Proud’.

Open Ton met eerbetoon aan Zwolse jaren ‘60/’70 muziekhelden. Weer of geen weer, Open Ton gaat gewoon door. Misschien wordt dit wel de laatste streaming Ton want nu de horeca de deuren weer heeft geopend, is live aanwezig zijn bij Open Ton voor zowel de artiest als de bezoeker het allerfijnst, toch? Henk Twerda, een van de mensen achter dit project, zegt: “live is natuurlijk heel leuk en dat gaan wij na de zomervakantie weer oppakken. Toch zijn de reacties op onze streaming zo positief, dat wij sterk overwegen om zowel met live als met streaming na de zomer door te gaan. Binnenkort meer nieuws”. Open Ton van morgen, 1 juli vanuit de studio van Menno Beijer, staat in het teken van twee Zwolse muziekhelden: Leen Ripke en Dick Schipper. Schipper, helaas in 2019 overleden, is misschien wel de meest onderschatte zanger die Zwolle heeft gehad. In het Zwols Historisch Tijdschrift nummer 4 uit 2018 wordt de band door auteur Harry Bouwhuis geroemd en in de pikorde van Zwolse bands midden jaren ’60 als derde genoemd. Bouwhuis: “Frontman Dick Schipper van de formatie Stand By (vooraan op bijgaande foto) speelt met zijn band veel nummers van the Kinks. In Duitsland waar de band vaak ging optreden, kregen zij de bijnaam ‘the Bomber Kinks’. Met de komst van trompettist Machiel Scholder werd er meer soul gemaakt. Scholder verliet echter in 1967 de band en ging spelen bij Blues Dimension.” 

In deze editie van Open Ton heeft Menno Beijer samen met Shout, de zoon van Dick Schipper, nummers bewerkt die Beijer destijds met Schipper Sr. heeft opgenomen. Leen Ripke - een van de 30 gestriptekende Zwollenaren, zie elders op deze pagina - kreeg bekendheid als zanger van the Mozarts, later werd hij frontman bij, ja ja, Blues Dimension. Leen is altijd zanger gebleven en in de editie van Open Ton maakt hij samen met Menno Beijer een muzikaal uitstapje naar Nederlandse ballads. De 1 juli editie van Open Ton, start om 20.30 uur, belooft een bijzondere uitzending te worden. Te zien via www.facebook.com/opentonzwolle

Afbeelding