De schaar en de microfoon, beiden beheersen het leven van Lizette van Kuik.
De schaar en de microfoon, beiden beheersen het leven van Lizette van Kuik. Foto: Pedro Sluiter

Kapster en zangeres Lizette van Kuik: ‘Ik verkoop geluk’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

ZWOLLE - Assendorp viert komende zaterdag feest en iedereen is uitgenodigd. De jaarlijkse braderie blijft een hoogtepunt in, wat sommigen beweren, het gezelligste ‘dorp’ van Nederland. In dat dorp woont en werkt Lizette van Kuik (55), van beroep kapster met als nevenfunctie zangeres. Volgend jaar viert zij het 40-jarige ‘coiffure’ jubileum in haar kapsalon, gaat zij dat zingend vieren?

(Door Peter de Jong)

Klokslag zeven uur in de vooravond meld ik bij Lizette op nummer 173 in de Assendorperstraat. Haar kinderen hebben zojuist de een na laatste wandeldag van de jaarlijkse avondvierdaagse gelopen. Morgen het defilé, altijd een hoogtepunt. Van Kuik schenkt koffie terwijl ik ondertussen een kijkje neem in het fotoboek dat op de leestafel van de kapsalon ligt. Geen boek met trendy kapsels, nee hier ligt een boek met foto’s van Van Kuik’s alter ego, haar leven als zangeres dat inmiddels vele tientallen pagina’s aan optredens beslaat. 

“In oktober 2023 ben ik 40 jaar kapster. Een lange periode maar dat voelt niet zo. Wel kan ik zeggen dat ik het vak beheers, heb de eerste kniplessen bij Ad Peters in Deventer mogen krijgen en sta niet meer voor onaangename verrassingen. Natuurlijk is het in mijn leven een hoogtepunt hoewel het echte hoogtepunt over zes jaar plaatsvindt. Dan bestaat deze kapsalon 100 jaar, dan mag je jezelf hofleverancier noemen. Dat is mooi, ik hou van actie en lekker hard werken. In een salon waar het gewoon klikt. Een van mijn medewerksters was in haar beginperiode zo onder de indruk van de gemoedelijke sfeer die er heerst. Lief en gezellig, zo zei ze.”

De kapsalon is de ene kant van Lizette’s leven. Die andere kant is het zingen en interactief met het publiek omgaan. Een kant die haar steeds verder in de roerige wereld van de showbizz brengt. Met dank aan Rik Elings en Henk Klompenmaker, de twee Zwolse collega’s die haar op weg hebben geholpen. Zo’n tien jaar geleden is dat balletje gaan rollen. 

Lizette’s handelsmerk als zangeres? Vrolijkheid, een vlaggetje en het Rad van Van Kuik. Pardon? “Ik heb een zeer uitgebreid repertoire van liedjes. Van een feest tot aan een begrafenis, van verzorgingshuizen tot een feest bij mijn buurman (automatiek Van De Kolk/PdJ). De laatste jaren merk ik wel dat liedjes vanuit mijn gevoelige kant iets is waar ik meer mee wil doen. Zeg maar mooie ballads, soms een beetje jazzy, van Wim Sonneveld tot Michael Bublé of ‘we’ll meet again’ van Vera Lynn. Als het feestig moet dan is ‘tulpen uit Amsterdam’ altijd een kraker, net als Dokter Bernhard van Bonnie St. Claire.”

Stel, jij moet kiezen tussen kapster en zangeres, wat wordt het? “Poeh, daar vraag je me wat. Daar geef ik liever geen antwoord op, ik wil niemand teleurstellen maar diep in mijn hart zeg ik, als ik zing klopt mijn hart anders, sneller en harder. Zingen in de zaak met klanten erbij, dat doe ik nooit. Wel oefen ik hier ‘s morgens in alle vroegte, niemand om mij heen. Als voormalig topsporter – in mijn jonge jaren was ik synchroon zwemster en zat in de nationale ploeg maar vanwege een knieblessure moest ik daar noodgedwongen mee stoppen – heb ik geleerd om altijd veel energie te leveren. De lat leg ik altijd hoog voor mijzelf. Niet goed maar het moet heel goed zijn. Die instelling heb ik ook met zingen waarbij ik tijdens mijn optredens altijd een muzikaal rad meeneem. Het publiek draait aan het rad en het gedraaide nummer correspondeert met een quizvraag. Succes verzekerd en de vragen maak ik zo gepersonifieerd mogelijk. Zelf noem ik dat optredens op maat en als mijn opdrachtgever tevreden is, dan is voor mij het optreden geslaagd. Net als bij het knippen is zingen voor mij zoiets als het verkopen van geluk; dat het publiek gelukkig wordt.”

Ambitieus? Van Kuik heeft ze volop. Optreden met een vette bigband in Theater de Spiegel is zo’n ambitie. Met mooie luisterliedjes maar vooral, blijven zingen. “Willeke Alberti is voor mij het voorbeeld. Zij zingt vanuit het hart en verblijdt daarmee veel mensen. Willeke, een prachtmens, is 78 jaar; ik teken ervoor om zo te kunnen zingen als ik die leeftijd bereik.”Afbeelding
Koorbazen knalt zeven keer in uitverkochte Axxor Fabriekshal Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Armin Spijkerman beste juniorenschutter van Nederland Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Omgeving Bastionstraat in Stadshagen afgezet door politie: onderzoek naar mogelijk zedenmisdrijf Algemeen 15 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.