Afbeelding
Foto: Eva Posthuma

Over en uit

· leestijd 1 minuut Column

Na het schrille fluitsignaal voor het einde van dit seizoen van PEC Zwolle kon ik net nog een tam applausje uit mijn handen klappen. Daarna liet ik het gaan. Dit was het. Klaar, over en uit na 10 jaar eredivisie.
Vijf dagen eerder waren we al gedegradeerd. De pijn van Rotterdam trok nog steeds haar sporen. Mijn tranen kwamen niet van de hooikoorts. Clubliefde zit diep.

Voetbalmaat G. zat er ook door. Het gebruikelijke gekwebbel tussen ons was even niet mogelijk. Iets later schoof supporter Jaap naast me in het kuipstoeltje. Zelfs hij was minder spraakzaam dan anders.

Drie mannen op een leegstromende tribune. Ieder met hun eigen verhaal. G. komt al 75 jaar bij PEC. Deze degradatie deed hem pijn. Jaap gaf aan dat we het voor de winterstop al verknald hebben. Dat na de bijzondere opstanding van de tweede seizoenshelft degradatie hem toch bezeerde.
Ik sloeg mijn armen om hun schouders. Degraderen is ook samen rouwen. Dat zijn voetbalsupporters, feesten bij winst, samen treuren bij verlies. Altijd zij aan zij.

Gedrieën keken we naar de overkant, waar de hoofdtribune al leeg was. De vinger van Jaap wees er naar. Wat een zooitje hebben ze er daar van gemaakt. Ik haalde mijn schouders op. Praatte wat over krantenartikelen waarin openlijk met modder werd gegooid. De nieuwe algemeen directeur en de technisch manager liggen elkaar niet. Beiden zijn net ezels: bokkig en koppig.

De neergang van PEC is een feit. Ten onder gegaan aan opgeblazen ambitie. Wat goed is moet beter, was het plan. Het werd alleen maar slechter. Grootheidswaan betaalt zich uit. Met negatieve rente.
Het rommelt achter de schermen. In de media wordt een moddergevecht gehouden. De trainer weet niet of hij blijft ondanks zijn doorlopende contract. Maandagavond kwam de raad van commissarissen bij elkaar. Tot en met dinsdagmorgen bleef het angstwekkend stil vanuit de bestuurskamer aan de Ceintuurbaan. Geen best signaal aan de achterban. Die eist leiderschap.

We zagen ook lichtpuntjes. Voetbalmaat G., supporter Jaap en ik beloofden elkaar maar weer eens trouw aan de club. We zijn er volgend seizoen alle drie weer bij. Liefde voor altijd. Ook in Helmond en Kerkrade.
Maandag startte de verkoop voor de seizoenkaarten. Die leverde binnen 24 uur 2.000 verkochte kaarten op. De supporters geloven in PEC. Ze nemen hun verlies als grote meneren en laten hun club nooit in de steek. Nu de bestuurders nog.

Anton Cramer