Schrijfster Rina Stam met Daphne de Haan van Waanders in de Broeren.
Schrijfster Rina Stam met Daphne de Haan van Waanders in de Broeren. Eigen foto

Rina Stam schrijft in ‘Welke dag is het vandaag?’ over de dementie van haar moeder

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het boek ligt amper in de winkel of de eerste druk van ‘Welke dag is het vandaag?’ is al uitverkocht. Schrijfster Rina Stam bracht vorige week een deel van de tweede druk naar Waanders in de Broeren. In het boek blikt ze terug op de afgelopen zestien jaar waarin haar moeder aan dementie leed. Haar moeder overleed afgelopen voorjaar. Rina geeft donderdag 14 juli een lezing in Waanders. 

“Dat mijn boeken hier bij Waanders in Zwolle te koop liggen, vind ik geweldig”, zegt Rina. Ze werkte tot 2018 bij de gemeente Zwolle, runde daarna haar eigen B&B in Belt-Schutsloot en verhuisde vorig jaar naar Frankrijk. 

Daar schreef ze het boek. Rina beschrijft alle tragische en soms ook komische ervaringen met dementie. Bijzonder aan ‘Welke dag is het vandaag?’ is dat de hoofdpersoon zelf vertelt over haar dementie ziekteproces. Haar gedachten, angsten, verdriet en binnenpretjes worden beschreven. En dat terwijl moeder die nooit deelde.  Rina beschrijft alles tussen de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot de ervaringen in verzorgingscentra en uiteindelijk het stervensproces. Dat levert veel verdrietige, angstige en hilarische belevenissen op. In het eerste deel beschrijft hoofdrolspeelster Francis haar ziekteproces, in het tweede deel staat het verhaal van dochter Stella centraal. 

Rina beschouwt het schrijven als een spirituele ervaring. “Als ik achter mijn laptop zat, deed ik mijn ogen dicht en vroeg ik ma hoe ze de ziekte heeft beleefd. Dan kreeg ik de teksten door in mijn hoofd en vlogen mijn vingers als vanzelf over het toetsenbord. Op het einde van het boek zat ik vast. Ik vond het moeilijk het verhaal te laten eindigen met het sterven van de hoofdpersoon, mijn moeder, terwijl ze nog leefde. Toen deed ik weer mijn ogen dicht en vroeg ik haar hoe ik het boek moest eindigen. ‘Laat mij maar doodgaan’, hoorde ik ma toen in haar dialect zeggen. Ik schreef toen het einde en tien dagen later overleed ma daadwerkelijk. Het boek was af en ze kon gaan.” 

Dat het ‘dementie’ in de belangstelling staat, merkte Rina de afgelopen maanden. Veel mensen bestelden alvast een boek. Ook de media toont interesse. Rina is in april geïnterviewd door radiostation ZwartewaterFM en WereldRadio Post van Holland. Tijdschrift Zin besteedt in editie 8 aandacht aan het boek in de rubriek Post.

Het boek bij verschillende winkels. Dat zijn Waanders in de Broeren in Zwolle, Bruna in Emmeloord, Josien’s Boek en Mix in Vollenhove, The Read Shop in Kampen, Primera Steenwijks Boekhuys in Steenwijk, Riemer Barth Boekhandel in Meppel, DA Kiers in Zwartsluis, Korthoef Attent en Het Otterswold in Belt-Schutsloot. De verkoopprijs van het boek 18,50 euro. Het boek is ook te bestellen op Rina’s eigen site, net als het Ebook dat daar voor 8,50 euro te koop is. 

Rina geeft donderdag 14 juli een gratis toegankelijke lezing over haar boek in Waanders in de Broeren, Achter de Broeren 1-3. Aanvang om 19.30 uur. Aanmelden via info@waandersindebroeren.nl

Kijk voor meer informatie op www.boekenvanrina.nl

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11