Pedro Sluiter

'Als je de uren optelt, is het wel een baan'

· leestijd 3 minuten Sport

door Mark de Rooij
ZWOLLE - Trainers in het voetbal zijn passanten en daardoor gauw uit het oog verloren. In deze rubriek leest u interviews met oefenmeesters die een rijk verleden hebben bij Zwolse clubs.

Eduard Lindeboom (41 jaar) volgde John Beijen (47) op als trainer van WVF en beide zijn nu voor het tweede seizoen op rij werkzaam in Meppel. Hun werkterrein op Sportpark Ezinge is maar enkele meters van elkaar verwijderd. Lindeboom neemt de ingang bij de eerste club in het rijtje M.V.V. Alcides, MSC en FC Meppel. Beijen slaat een klein stukje verder af, richting FC Meppel.

Hoe zijn jullie daar terecht gekomen en hoe bevalt het daar?
John: "Eigenlijk heb ik het eerste contact met FC Meppel een jaar of zeven geleden al gehad. Toen kozen ze uiteindelijk voor Jacob Botter. Jacob is natuurlijk een fenomeen in de omgeving en Jacob is na vijf jaar gestopt als trainer en toen kwamen ze weer bij mij. Het bevalt harstikke goed. Ik stond daar voor een verjongingskuur als het ware. Het was een redelijk oude groep, was ook wel een beetje murw gebeukt. Slecht jaar gehad in de eerste klasse. Dan moet je zorgen dat je die negatieve spiraal ziet om te buigen. Dat lukte tot aan de winterstop voor geen meter, daarna ging het weer een stukje beter."
Eduard: "Een maatje van mij, Raymond Schuurman, was daar trainer. Ik zat nog bij HTC. Hij belde me op, zocht nog een assistent. Hij zou z'n derde jaar ingaan. Wellicht zou ik het stokje over kunnen nemen na een seizoen, maar dat was eigenlijk al na een paar maanden. Dat was wel een rare periode eigenlijk, maar goed. Tijdje over nagedacht, maar Raymond zei ook: 'dit moet je gewoon doen. de groep wil door met jou, en het bestuur ook.' Dat was vorig seizoen, november 2013. Dit is m'n tweede seizoen, net bijgetekend voor nog een seizoen. Het bevalt goed."

Na een succesvolle periode bij WVF gingen jullie allebei naar een club die twee klassen lager speelde. John naar Zwolsche Boys (4C) en Eduard naar HTC (3C). Waarom?
John: "Trainers zeggen over het algemeen: 'ik ben door die en die club gevraagd'. Maar dat valt, althans wat mij betreft, nog wel tegen. En ik wist wat er aankwam bij Zwolsche Boys, uit de jeugd. Die A-lichting werd twee keer kampioen van Zwolle, dus dan weet je waar je instapt."
Eduard: "Wat John zegt. Het is niet zo dat je dagelijks gebeld wordt hoor. Ik wilde ook eigenlijk niet naar een lager niveau, dan wacht ik liever een seizoen. En toen belde HTC. Het kriebelde toch. En om een jaar niks te doen, daar was ik al na een week achter dat dat toch niks voor mij zou zijn."

Wat heb je geleerd van je eerste klus als trainer?
John: "Soms moet je even een stap terug doen om uiteindelijk ergens te komen. Dan heb je zoiets van: 'dat weet je toch wel'. Maar dan ga je op jezelf af. Dat je een bal goed kunt raken bijvoorbeeld. Dan moet je gewoon geduld hebben."
Eduard: "Ik vergeet het nooit meer. De eerste training. We deden een passvorm met tweetallen op het trainingsveld bij Wijthmen. Balletje overschieten, 25, 30 meter. Ik praat even met wat mensen en kijk om me heen. Staan er nog twee man op het trainingsveld. De rest stond in de maisvelden, ballen op te halen. Dat is schakelen. Daar ontwikkel je je wel door als trainer. Je wordt mentaal sterker, je leert improviseren."

Wat zijn je ambities in het trainersvak?
John: "Ik wil gewoon een goeie, leuke club hebben waar ik wat talentvolle jeugd kan inpassen. Ik ben wel een bouwer. Mensen zeggen tegen mij: 'ga even tc 1 doen en dan kun je ook...' Maar dan gaat het ook meer op werk lijken. Ik wil wel zien dat we beter worden als elftal, en dat ook de resultaten beter worden, daar haal ik mijn plezier en ambitie uit."
Eduard: "Ik ga ver mee met John. Het moet een hobby blijven. Je moet er plezier inhouden. Maar ik had wel zoiets: ik wil niet afhankelijk zijn van, dat ik op een gegeven moment op een punt sta dat ik ergens terecht kan en geen papieren heb. Dus ik ben blij dat ik tc 1 heb gehaald, maar het is niet mijn absolute intentie om bij een club als Spakenburg... Dat valt niet te combineren met een veertigurige werkweek. Ik heb een goeie baan. Dat is mijn hoofdmoot en ik zie het meer als hobby. Als je de uren optelt is het wel een baan. Maar ik stap drie, vier keer in de week in de auto naar Meppel en ik ga naar mijn hobby toe."

CV John Beijen
Huidige club: FC Meppel (sinds 2013/2014). Uitkomend in zaterdag 2J Noord. Vorige clubs: Zwolsche Boys (1998-2001), WVF (2002-2008) en Zwolsche Boys (2008-2013). Clubs als speler: Zwolsche Boys, HTC, ZAC, FC Zwolle, ZAC en Zwolsche Boys.
CV Eduard Lindeboom
Huidige club: Alcides (sinds 2013/2014). Uitkomend in zondag hoofdklasse C. Vorige clubs: Wijthmen (2003-2006), Berkum (assistent-trainer 2006-2008), WVF (2008-2011) en HTC (2011-2013). Clubs als speler: SVI, Berkum, SVI.