Michiel Worst voor de start van City Swim Zwolle.
Michiel Worst voor de start van City Swim Zwolle. Pedro Sluiter

Missie Michiel mislukt; 'misschien volgend jaar toch wat langer door trainen'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Terwijl het parcoursrecord van de absente tweevoudig winnaar Bob de Vries aan flarden wordt gezwommen door de nieuwe winnaar Remco van Althuis, is Zwollenaar Michiel Worst verderop in de gracht verwikkeld in een spannend duel om de tweede plaats. He-le-maal kapot en als nummer drie komt hij over de finish van de City Swim Zwolle. Na een derde plaats in 2016 en tweede plaats in 2017 zit de zo vurig gewenste zege er niet in. "Misschien volgend jaar toch wat langer door trainen."

“Kom op Michiel! Harder! Harder!” Een klein groepje van familie, vrienden en zijn vriendin moedigen hem fanatiek aan, maar Michiel kan niet harder. Het is dan al duidelijk dat nummer één Van Althuis onaantastbaar is en in het zicht van de finish moet Michiel nu ook Adriaan Lammers laten gaan. Aan het elastiek van de nummer twee uit Zeewolde komt de Zwolse troef na 36 minuten en 19 seconden over de finish, welke niet in het water ligt, maar bovenaan de trap op de kade (bij het Stadsstrand aan het Rodetorenplein). “Het zat er niet in vandaag. Ik kon hem niet meer bijhouden”, hijgt Michiel na. “Het ging niet zo goed als ik had gehoopt. Toen ik hoorde dat Bob er niet bij was, dacht ik nog 'misschien zit het erin'.” Maar het zit er niet in voor de waterpoloër van Swol 1894, die vooraf niet zo goed weet wat hij moet verwachten van zichzelf. “Als het in het begin lekker gaat, weet je het maar nooit. Maar ik verwacht dat het pijpje iets eerder leeg raakt dan vorig jaar”,aldus Michiel, die wel hard had getraind voor de 2,7 kilometer door de Zwolse grachten maar vervolgens ook drie weken vakantie had gevierd. Hij heeft hierdoor veel minder 'over' dan vorig jaar en dat is terug te zien in de tijd (met 36,19 is hij een dikke 1,5 minuut langzamer dan vorig jaar). Genieten is er dan ook niet of nauwelijks bij dit keer. “Ik ging kapot. Het was afzien”, zegt Michiel, die de aanmoedigingen van de kant wel meekrijgt. “Ja, dat was wel mooi.”

Zonder aanmoedigingen maar met een betere conditie is het wel genieten voor winnaar Remco van Althuis. Voor de openwaterzwemmer uit Breda is het maar een klein stukje aangezien hij normaal gesproken wedstrijden zwemt over 10, 22 of zelfs 42 kilometer. Een rondje door de Zwolse grachten is dan natuurlijk appeltje-eitje. Van Althuis draait zijn hand dan ook niet om voor de tijd van 33,07. Het is een dikke verbetering van het parcoursrecord, 48 seconden sneller dan De Vries zijn winnende tijd in 2017. “Dat is leuk, ik ken Bob, dus ik wilde daar wel onder”, zegt Van Althuis, die de sfeer van City Swim Zwolle roemt. “Normaal gesproken zwem je vooral over meren enzo. Dan zie je eens een paar koeien. Dit, door het centrum, is veel leuker. Veel meer sfeer.”

Als het aan Van Althuis ligt, is hij er volgend jaar weer bij, en als Bob de Vries dan ook terug is, kan er een hoogstaand gevecht ontstaan. Een gevecht waar ook Michel Worst dan graag aan meedoet. Maar dan moet hij niet weer drie weken niets doen, zo kort voor de race. “Vorig jaar had ik veel getraind, toen kon ik langer bijblijven”, weet Michiel, die na zijn tweede plaats in 2017 blufte dat hij Bob dit jaar zou gaan pakken. Die mogelijkheid kwam er dus niet, maar dat ook de nummers één en twee van 2018 een maatje te groot waren, was toch wel teleurstellend. Grote uitspraken houdt hij daarom even voor zich, althans op het gebied van de City Swim. “Dat was jammer. Dan moeten we maar kampioen worden met Swol 1894 (waterpolo). Dat is ook het doel.”

Klaar voor de start? Video van de 'Rebound' warming-up voorafgaand aan de start van City Swim Zwolle.