En we gaan weer naar binnen. Al na een paar minuten legt scheidsrechter Joey Kooy het duel stil vanwege het vuurwerk dat door Zwolse 'supporters' is afgestoken. Hans Smit

Kostbare zege voor PEC Zwolle in rood en tumultueus duel

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Saai was het niet, het duel tussen PEC Zwolle en Fortuna Sittard. PEC wint met 3-1, dat is het belangrijkste feit voor de eredivisionist. Een tijdlijn van een rood en hectisch avondje.

19 uur 49: Nadat de confetti is opgeruimd, begint het duel met een minuut stilstaan tegen racisme. Het statement verdwijnt al snel uit het collectief geheugen. Terwijl de spelers van PEC na drie minuten spelen een corner willen nemen, besluiten ‘supporters’ van de thuisploeg vuurwerk af te steken wat op het veld terechtkomt. "Ik keek even achterom, want ik wilde stiekem genieten van het vuurwerk", vertelt Darryl Lachman. "Dit was niet zo handig van ze." Wat volgt is een oponthoud van circa tien minuten.

20:02: Al snel na de hervatting kunnen de fans in het MAC3PARK stadion juichen. Een lange bal van Gustavo Hamer wordt panklaar teruggelegd door de achteruitvallende Reza Ghoochannejhad. Mustafa Saymak pikt de bal op en schiet hard binnen. Een vroege voorsprong voor PEC, dat is al even geleden. "Ja, hier waren we wel aan toe", beaamt Lachman.

20:43: VAR Erwin Blank moet in actie komen, als Amadou Ciss natrapt richting Sai van Wermeskerken. De rode kaart die Joey Kooij toont aan de Fortunees komt PEC wel goed uit. In het laatste kwartier voor rust zijn de bezoekers beter, mede door het uitvallen van Mustafa Saymak. "We waren zoekende in de organisatie en het druk zetten", vertelt Lachman. "Gelukkig hielp die rode kaart. We konden daardoor voorzichtig zoeken naar een tweede doelpunt."

21:14: Het numerieke voordeel buit PEC na rust niet uit. Al binnen tien minuten wordt ook de thuisploeg teruggebracht tot tiental. Ghoochannejhad stapt op het been van Jorrit Smeets, voor VAR Blank en Kooij voldoende reden om ook de Zwolse spits een rode kaart te geven.

21:25: Met tien tegen tien heeft PEC het niet altijd makkelijk, toch komt het op 2-0. Pelle Clement wordt onderuit geschoffeld, maar speelt de bal nog net naar invaller Illias Bel Hassani. Hij schiet droog de 2-0 binnen. "Die kwam op een heel fijn moment. We hebben daarna zelfs nog kansen op 3-0 en 4-0”, beseft Lachman.

21:43: De bezoekers blijven bij een 2-0 stand geloven in een comeback. Invaller Valerie Damascan brengt met de 2-1 vlak voor tijd in ieder geval de hoop terug. Lachman is op dat moment net even uit het centrum weg. "Daarover maakte ik al een grapje tegen Thomas Lam; ik kan ook nooit even weg zijn." PEC houdt echter stand en maakt via Lennart Thy zelf nog 3-1. "We zijn blij. De supporters wilden in ieder geval strijd zien en het liefst een zege. Daar hebben we voor gezorgd. Alleen jammer dat we de nul niet houden."