Waterpolocoach Hans van Zeeland.
Waterpolocoach Hans van Zeeland. Foto: Pedro Sluiter

SWOL 1894-mannen zijn blij met waterpoloboegbeeld Hans van Zeeland

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

WATERPOLO

Het sloeg een beetje in als een bom. Hans van Zeeland (66), een grote naam in het waterpolo, is de nieuwe coach van de mannen van SWOL 1894. De oud-international, bondscoach en hoofdtrainer bij clubs zoals Het Ravijn en AZC gaat proberen het mannenwaterpolo in Zwolle naar een hoger plan te tillen.

Voorzitter Jan Nijenhuis van de waterpoloafdeling van SWOL 1894 is blij met de toch opmerkelijke transfer. ”Hoe wij zo’n naam konden halen? Geen ingewikkelde lijntjes maar gewoon eerst met een club van ‘wijze mannen’ overleggen en daarna bellen of hij beschikbaar is. Dat bleek het geval. Wij zijn opgetogen over zijn komst en hopen optimaal te profiteren van zijn surplus aan ervaring in het waterpolo.”

Gretige groep

Nijenhuis ziet dat ook de mannenafdeling van de club zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. Met dank ook aan het CSE (Centre for Sports and Education).

“Zes jaar geleden zijn wij begonnen met deze missie en dat werpt nu z’n vruchten af. We hebben drie mannenteams op bondsniveau, uniek voor de club. De selectie bestaat uit een jonge maar vooral ook gretige groep die nog flink kan doorgroeien. Onze doelstelling is een stabiele eersteklasser te worden. Maar mochten we de kans krijgen om net als de vrouwen naar het hoogste niveau te gaan, doen we dat. Al zal de druk op de vrijwilligers wel toenemen.”

Goed klimaat

Speler Michiel Worst (28) heeft in de voorbereiding al kennisgemaakt met de werkwijze van Van Zeeland. “Een echte vakman met een duidelijke visie. Zijn trainingen staan altijd op een hoog niveau”, blaast de routinier de loftrompet over de oud-international die in 1976 brons pakte bij de Olympische Zomerspelen in Montreal.

“Hij staat duidelijk boven de groep, legt de lat hoog maar is ook een mensenmens. Je kunt altijd bij hem terecht voor uitleg. We hebben met elkaar een goede aanloop gehad naar het seizoen. Handhaving is natuurlijk het uitgangspunt in de eerste klasse maar stiekem hopen we op meer.”

Dat vraagt natuurlijk om een reactie van Van Zeeland zelf. De ervaren coach heeft zin aan de klus die niet gemakkelijk zal zijn, benadrukt hij.

”Vergeet niet dat SWOL 1894 eigenlijk door corona is gepromoveerd. Om nu al richting eredivisie te kijken is nogal voorbarig. Ik denk dat we tijdens de winterstop meer weten over het niveau en de krachtsverschillen.”

Van Zeeland ziet zijn komst in Zwolle niet als een degradatie, integendeel. “Vooral door de vasthoudendheid van Jan Nijenhuis ben ik erin gestapt. Daar heb ik tot nu toe geen seconde spijt van gehad. Hier heerst een goed klimaat om te presteren. De spelers verwachten wat van mij maar het is ook andersom. Zo hoort het ook. Het is een wisselwerking waar je met elkaar alleen maar beter van wordt.”

Verlies

In het eerste competitieduel in Amsterdam tegen Het Y verliezen de Zwollenaren zaterdagavond met 11-9. Na een 9-6 achterstand komt SWOL terug tot 9-9.”Op dat moment dacht ik dat we toe zouden slaan. Helaas maakten zij er nog twee. We kunnen veel beter dan we lieten zien”, vindt Worst ”Een flinke kater dus want hier had echt veel meer ingezeten.”

Ook de vrouwen van SWOL 1894 gaan in hun eerste duel onderuit. In Eindhoven bij PSV werd het 15-14. Herintreder Mieke van der Sloot sierde haar rentree als speelster in de ploeg van de nieuwe man Gerrit-Jan Schothans op met zes treffers.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59