Vuurwerk voorafgaaand aan PEC Zwolle - Willem II.
Vuurwerk voorafgaaand aan PEC Zwolle - Willem II. Foto: Pedro Sluiter

PEC pakt een punt tegen Willem II dankzij de VAR

· leestijd 2 minuten Sport

Trainer John Stegeman ziet PEC Zwolle een prima wedstrijd spelen, maar zijn ploeg mag van geluk spreken dat het een punt overhoudt aan de thuiswedstrijd tegen Willem II. Mede dankzij de VAR blijft het bij 0-0.

Het is de slotfase van de wedstrijd en minutenlang liggen er twee ballen in het veld. Eentje net naast de middenstip, eentje in het strafschopgebied voor de voeten van Michael Zetterer. Iedereen wacht in spanning af, of de buitenspelclaim van de PEC-doelman wordt gehonoreerd. De Duitser is ervan overtuigd dat de Willem II-speler die zijn zicht verspert, buitenspel staat bij het rake schot van Jan-Arie van der Heijden. “Hij staat voor me, ik kan de bal niet zien. Buitenspel”, zegt hij tegen een ieder die het horen wil.

Het duurt even voordat scheidsrechter Bos naar de kant geroepen wordt om de situatie te bekijken en het duurt even voordat hij terugkomt. Tot grote opluchting van de thuisploeg wijst Bos vervolgens niet naar de middenstip, maar richting Zetterer. Het is buitenspel. De vraag met welke bal er verder gespeeld wordt, is daarmee beantwoord.

Het is de tweede keer in een paar minuten tijd dat PEC hulp krijgt van de videoscheids. Een overtreding van Mustafa Saymak wordt door Bos bestraft met een penalty en een rode kaart, maar de VAR oordeelt dat de overtreding buiten ‘de zestien’ is gemaakt. Saymak is weggestuurd met een tweede gele kaart, maar het blijft 0-0.

Hetzelfde overkomt PEC in de slotminuten van de eerste helft als spits Slobodan Tedic omver wordt gelopen op de rand van de zestien. Bos wijst naar de stip, maar wordt overruled. Net erbuiten, blijkt uit de beelden.

Buitenkant paal

In een wedstrijd met nauwelijks grote kansen heeft PEC in de eerste helft een overwicht, maar wordt het na de pauze veelal teruggedrongen. Immanuel Pherai zorgt nog wel voor dreiging, maar de beste kansen zijn voor de bezoekers uit Tilburg. In de 78ste minuut kopt spits Evangelos Pavlidis de bal op de buitenkant van de paal en in de blessuretijd kopt invaller Ole Romeny van dichtbij op Zetterer, die met deze wereldredding een punt redt voor zijn ploeg.

Best wel tevreden

“Ik ben best wel tevreden”, zegt Stegeman na afloop. “Ik denk dat we prima hebben gespeeld, het is alleen jammer dat we onszelf weer niet belonen. En in de slotfase kun je de wedstrijd ook verliezen. In de tweede helft maken we te veel onnodige fouten en daarom lopen we veel achter de bal aan. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met een punt, maar wel met een nare bijsmaak”, aldus Stegeman, die zijn PEC stappen ziet maken. “In de geleverde energie, in het druk zetten, ballen veroveren. Dat aspect hebben we uitstekend gedaan. Aan de bal is het best aardig, maar dat moet nog beter.”

Onzekerheid over Van Polen

Aanvoerder Bram van Polen viel na een minuut of veertig uit met een blessure aan het bovenbeen. De centrale verdediger werd vervangen door Destan Bajselmani, die als linksback ging spelen waardoor Yuta Nakayama verhuisde naar het centrum. Het is onduidelijk hoe lang Van Polen is uitgeschakeld. Door een schouderblessure opgevolgd door een enkelblessure miste Van Polen vorig jaar bijna de gehele eerste seizoenshelft. Aan het begin van dit kalenderjaar keerde hij terug op het veld.