Het clubhuis van HC Zwolle op het Hoge Laar
Het clubhuis van HC Zwolle op het Hoge Laar Mark de Rooij

HC Zwolle gaat serieus in gesprek met leden over coronaconsequenties

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HOCKEY

Financiële zorgen zijn er vooralsnog alleen op de lange termijn voor Hockeyclub Zwolle en als de competitie in januari weer van start kan is er niet zoveel aan de hand. “Maar dit is wel killing voor het verenigingsleven”, vindt voorzitter Olaf ten Thij.

Van de drie scenario’s die de fusievereniging onlangs maakte, is het meest rooskleurige inmiddels al weer achterhaald sinds duidelijk werd dat er dit jaar niet meer gespeeld wordt. Verandering gaat snel in coronatijd.

Tussen het zwarte scenario -’de club gaat er aan onderdoor’- en het rooskleurige zit het realistische scenario. “Daarin wordt de competitie uitgespeeld, mag het clubhuis niet open, maar is er wel een ‘take-away’ met een barretje voor het clubhuis, zoals in de eerste competitiewedstrijden”, schetst Ten Thij.

De voorzitter vindt dit een realistisch scenario omdat er voor de hockeycompetitie, in tegenstelling tot bij het amateurvoetbal, nog genoeg mogelijkheden zijn om in te halen. Op dit moment zijn er, bij de eerste teams althans, 6 van de 22 competitieduels gespeeld.

“We hebben een lange winterstop in de veldcompetitie, tot maart. De winters zijn zacht. Als we die optimaal benutten, kun je snel inlopen”, denkt de voorzitter. “Eigenlijk hebben we ook nog maar een klein stukje gemist. En we kunnen door tot juni.”

Dat er voor zowel de zaalcompetitie als de midwintercompetitie geen ruimte is, mag op dit moment geen verrassing heten, maar een maand geleden berichtte de bond nog optimistisch over het hoe en wat van deze competities. Zoals gezegd: verandering gaat snel in coronatijd.

Pittig jaar 

Het is een jaar om niet gauw te vergeten voor HC Zwolle, en dan hebben we het uiteraard niet over de sportieve prestaties. Het nieuws dat door financiële problemen afscheid was genomen van ‘A+-trainers’ Frank Geers en Pancho van den Broek was dit voorjaar amper geland of corona legde het verenigingsleven stil. “We hadden net op tijd de tijd naar de nering gezet”, zegt Ten Thij.

‘Weinig waar voor hun geld’

Steunpakketten vanuit de overheid en uitstel/kwijtschelding van de veldhuur zorgden ervoor dat de club niet een nieuwe bezuinigingsronde in hoefde te gaan, maar de sociale pijn is er niet minder om bij de fusievereniging, met zo’n 1700 leden de grootste club van Zwolle. “Het is wel killing voor het verenigingsleven. Geen wedstrijden, clubhuis niet open; volwassenen krijgen wel heel weinig waar voor hun geld. Bij de jeugd kan er gelukkig nog wel veel gedaan worden. Dat is het voordeel van een grote club: op ieder niveau kunnen we onderlinge competities organiseren.”

Ten Thij, die nu ongeveer drie jaren voorzitter is, beseft dat de club meer dan ooit een beroep moet doen op de loyaliteit van leden en sponsoren. “We doen ons stinkende best om er voor de leden nog iets van te maken, maar het is al best ingewikkeld. Leden en sponsoren krijgen niet voldoende waar voor hun geld, maar ze snappen de situatie. We willen wel serieus in gesprek gaan met de leden over de financiële consequenties.”

De entree van HC Zwolle (verplaatst in coronatijd)
Hockeyveld op het Hoge Laar
Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden