Ad Gerretzen heeft het voorzittersstokje van De Zwols Gymnastiek Vereniging Kwiek en Lenig overgedragen aan Ilse Wienbelt. Op de achtergrond is de jongensgroep aan het trainen.
Ad Gerretzen heeft het voorzittersstokje van De Zwols Gymnastiek Vereniging Kwiek en Lenig overgedragen aan Ilse Wienbelt. Op de achtergrond is de jongensgroep aan het trainen. Pedro Sluiter

Nieuwe voorzitter Kwiek en Lenig kan niet wachten op verhuizing; 'uit jasje gegroeid'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TURNEN 

Ad Gerretzen maakt het als voorzitter niet meer mee, maar onder de nieuwe voorzitter Ilse Wienbelt lijkt het er toch echt van te komen voor de Zwolse Gymnastiek Vereniging Kwiek en Lenig: de langverwachte verhuizing naar het multifunctionele sportcentrum, twee weken geleden gedoopt tot Victorium.

Gerretzen heeft wel even tijd om op de foto gaan, maar het interview met de krant laat hij liever alleen aan zijn opvolger over. “Ik wil niet regeren over mijn graf”, zegt de man die al meer dan tien jaren geleden aangaf te willen aftreden, maar pas sinds kort een opvolger heeft in de persoon van Ilse Wienbelt. “Jij bent nu degene die de koers uitstippelt voor de toekomst”, zegt Gerretzen voordat hij huiswaarts gaat.

In een interview met De Swollenaer begin 2019 zei Gerretzen dat hij nog maar moest zien wanneer de nieuwe sporthal met turnfaciliteiten daadwerkelijk zou verrijzen. In zijn ervaring werd er namelijk al jaren, zonder resultaat, gesproken over een turnhal in Zwolle. Hij moest het dus nog zien en helemaal onterecht bleek die twijfel niet. Eind 2019 werd eind 2020 en inmiddels is de opening gepland voor september 2021. Het zou tot cynisme kunnen leiden, maar de nieuwe voorzitter kijkt daar anders tegenaan. “We hadden er al rekening mee gehouden en het is ook wel logisch voor het nieuwe seizoen, dat in juli stopt. Dan starten we in september 2021 in de nieuwe turnhal, dat zou fantastisch zijn”, zegt Wienbelt.

Wienbelt (39) nam deze zomer het stokje over van Gerretzen, de eerste en tot dat moment enige voorzitter van de vereniging die in 1997 ontstond door een samengaan van de Zwolse Gymnastiek Vereniging (ZGV), Be Quick en Vlug en Lenig. Samen met Wienbelt traden meer nieuwe bestuursleden aan en dat zorgde voor een flinke verjonging. Bovendien zitten er nu zeven mensen in het bestuur, dat daardoor echt aan de slag kan en een koers kan uitzetten. Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren, waarin Gerretzen met drie andere bestuursleden de boel draaiende hield. “We waren als een boot die ronddobberde, nu kunnen we weer een koers uitzetten richting de toekomst”, typeert Wienbelt de situatie.

Wienbelt, opgegroeid in Harlingen (Friesland) en voor haar studie verhuisd naar Zwolle, turnde in het verleden bij Kwiek en Lenig en Sportacrobatiek Zwolle en keerde drie jaren geleden terug bij K en L, als moeder en trainer. “Ik wilde graag les gaan geven, want het heeft me nooit losgelaten.”

Social media

“Als trainer van de heren had ik veel plannen, maar ik mistte bij het bestuur de energie. Het bestuur bestond toen ook maar uit vier leden. Ze gaven aan dat ze aan veel dingen niet toekwamen, dus toen heb ik besloten te helpen”, vertelt Wienbelt.

Het kersverse bestuur heeft de wind in de zeilen met een toename van 289 naar 348 leden. Of de ledengroei volledig aan het nieuwe elan is toe te schrijven, durft Wienbelt niet te zeggen, maar er waait wel een frisse wind en de club is veel actiever op zoek gegaan naar nieuwe leden. Daarbij wordt nu volop gebruikt gemaakt van social media, iets waar de vorige, veelal oudere bestuursleden niet zo in thuis waren. Ook is er een nieuwe hoofdsponsor in de vorm van Interieurwereld.

Uit jasje gegroeid

“We willen ook starten met een club van honderd, om meer te kunnen investeren in trainers, opleiding en faciliteiten”, aldus Wienbelt, die weet dat de vereniging in de Calohal uit haar jasje is gegroeid. Met name de op hoog niveau turnende damesselectie loopt in die sporthal op Hogeschool Windesheim tegen het plafond van de mogelijkheden aan. “Zij trainen nu twaalf uren per week en dat kun je nauwelijks nog amateur noemen. Ze hebben faciliteiten nodig die je in de turnhal vindt. Een betere vloer bijvoorbeeld, nieuwe toestellen. Zij zijn daar heel erg aan toe”, zegt Wienbelt.

‘Landelijk op de kaart zetten’

De vereniging hoopt met de verhuizing tevens een einde te maken aan het vertrek van talentvolle turn(st)ers naar Kampen. “Daar is wel een turnhal en kun je op hoger niveau trainen, met name de jongens”, zegt Wienbelt, die niet kan wachten tot het in Zwolle ook zo ver is. “De accommodatie belooft echt heel mooi te worden. Je kunt Kwiek en Lenig landelijk op de kaart zetten”, droomt de nieuwe voorzitter.