Zaalvoetbal
Zaalvoetbal Mark de Rooij

Exstudiantes in de wachtkamer; ‘kunnen niet voldoen aan eisen KNVB’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL

Het coronastoplicht dat voor de topsportcompetities op groen was gesprongen staat nog op rood voor de zaalvoetbalsters van Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies, die uitkomen in de eredivisie.

Waar de andere Zwolse teams uitkomend op het hoogste niveau, Landstede Hammers, Regio Zwolle Volleybal en SWOL 1894, zich sinds vorige week kunnen gaan opmaken voor een herstart van de competitie in januari, is daar bij de eredivisie zaalvoetbal nog geen sprake van. Volle bak trainen mag ook nog niet. De voetbalbond stelt hogere eisen aan de testprotocollen dan NOC*NSF. “NOC*NSF vraagt sneltests, dat is nog wel te doen. Maar de KNVB schrijft PCR-tests voor”, vertelt trainer Marcus-Jan Schiere. Volgens hem eist de bond dat de zaalvoetbalclubs aan dezelfde protocollen voldoen als de veldvoetbalclubs in de eredivisie. “Dat is niet haalbaar voor de zaalvoetbalclubs. Wij zijn niet zo professioneel als PEC Zwolle en hebben niet zo veel geld.”

Vanavond gaan de zaalvoetbalclubs online met elkaar in gesprek om te bepalen wat ze met het voorstel van de KNVB aan moeten. “We hebben vorige week woensdag het voorstel gekregen van de KNVB. Daar zouden we vandaag akkoord of niet akkoord op moeten geven, maar we hebben uitstel gevraagd omdat we eerst graag met de clubs bij elkaar willen komen om de mogelijkheden te onderzoeken.”

De Zwolse zaalvoetbalsters staan te popelen om de competitie, waarin ze zo sterk waren gestart, weer op te pakken. In hun vierde seizoen in de eredivisie staan ze na drie zeges in vier duels op een derde plaats.