Suzanne Herpel (links) en Jorie Schepers in actie met Exstudiantes Zwolle.
Suzanne Herpel (links) en Jorie Schepers in actie met Exstudiantes Zwolle. Pedro Sluiter

Voortrekkersrol Exstudiantes Zwolle in ‘front’ tegen KNVB

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL

Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies neemt het voortouw in het maken van een plan om een herstart van de eredivisie vrouwen mogelijk te maken. De zaalvoetbalclub baalt van de hoge eisen die de KNVB stelt, zoals het vasthouden aan de PCR-test. “Hoe komt het dat de KNVB een scherper protocol eist dan NOC*NSF van ons vraagt?”

De topsportcompetities kregen in december van het kabinet groen licht, maar van een herstart (van wedstrijden en trainingen) is voor de clubs in de eredivisie zaalvoetbal voorlopig geen sprake. De voetbalbond wil namelijk dat clubs gebruik gaan maken van PCR-tests, net zoals de betaald voetbalclubs op het veld, terwijl NOC*NSF ook sneltests goedkeurt. De hoge kosten van de PCR-tests zijn voor ongeveer de helft van de clubs in de eredivisie vrouwen niet op te hoesten.

De bond wil de persconferentie van dinsdag 12 januari, en eventuele nieuwe/verlengde/versoepelde maatregelen, afwachten voordat het weer met de clubs in gesprek gaat. Exstudiantes Zwolle is achter de schermen druk bezig om de clubs in de eredivisie vrouwen op één lijn te krijgen. “Wij zijn nu in ieder geval clubs aan het benaderen om te kijken of we een front kunnen vormen en de KNVB kunnen vragen om voor ons te werken in plaats van ons te confronteren met onmogelijkheden. Korfbal en waterpolo bijvoorbeeld werken wel met sneltetsts. De KNVB maakt dit echter niet mogelijk”, baalt Marcus-Jan Schiere, trainer van Exstudiantes.

“Er is ook een voorstel dat de KNVB formeel niet met ons heeft gedeeld maar waar wij wel van op de hoogte zijn. Dat gaat om een landelijke partij die de wedstrijden wil streamen en een organisatie die dat wil sponsoren. Daarmee kunnen wij de tests financieren. De KNVB wil daar niet in meegaan. Maar wij zijn er niet klaar mee.”

Het Zwolse team doet voor de vierde jaargang op rij mee in de eredivisie zaalvoetbal en is er veel aan gelegen dat de bal weer gaat rollen. “We hebben drie jaar lang overleefd en nu stonden we er. Voor dit seizoen hebben we keihard gewerkt om negenduizend euro aan sponsorgeld bij elkaar te krijgen en nu moeten we wel betalen aan de KNVB (competitiebijdrage), maar kunnen we onze sponsoren niet leveren wat beloofd is. We zitten in een lastig parket”, aldus Schiere.