Van voor naar achter, van links naar rechts: Eliano, Tijjani en Martin Reijnders. De broers speelden zaterdag allebei de volle negentig minuten van PEC Zwolle-AZ (1-1).
Van voor naar achter, van links naar rechts: Eliano, Tijjani en Martin Reijnders. De broers speelden zaterdag allebei de volle negentig minuten van PEC Zwolle-AZ (1-1). Foto: Pedro Sluiter

Reijnders: 'In de koppies zit het goed bij de jongens'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

“In potentie kunnen ze ver komen, maar de volgende stap is het moeilijkst”, zegt Martin Reijnders als trotse vader over de voetballoopbaan van zoons Tijjani (22) en Eliano (20). Beide spelen zaterdag de volle negentig minuten in de wedstrijd PEC Zwolle-AZ (1-1) en laten een goede indruk achter. Eliano een iets betere, al zijn de spelers volgens hun vader niet met elkaar te vergelijken omdat ze op andere posities spelen.

De broers Reijnders lopen als laatste spelers het veld af na een wedstrijd waarin AZ de opgelopen schade uit de eerste helft niet helemaal kan repareren en voor de tweede keer dit seizoen 1-1 speelt tegen PEC. De Zwolse ploeg is tevreden met een puntje, zeker na een tweede helft waarin het met de rug tegen de muur wordt gezet en nog goed wegkomt bij een vrije trap van Teun Koopmeiners op de lat. Het is dan ook Eliano die zich met PEC de morele winnaar voelt. Bovendien heeft ‘Mugje’ zich opnieuw van zijn goede kant laten zien, met een assist op Pelle Clement als tastbaar bewijs.

“Wil je niet scoren ofzo?”, vraagt Eliano plagend aan zijn twee koppen grotere broer, die nog altijd wacht op zijn eerste treffer. Tegen PEC is Tijjani er dichtbij, maar ook weer niet. Hij krijgt kort voor de 1-1 van Fredrik Midtsjo een goede schietkans, maar de bal bereikt het doel niet omdat Kenneth Paal in de weg staat. Eliano heeft het juk van die eerste goal dit seizoen al van zich afgeworpen. Hij maakte er tot dusverre twee en leverde ook al een aantal assists.

Vooral in de eerste helft tegen AZ maakt Eliano indruk met zoals gezegd een assist en verder veel dreiging vanaf de rechterflank. Mede dankzij enkele tips van vader Martin rendeert Eliano beter op de rechtervleugel dan in de voorgaande duels. “Ik vond dat hij te snel zonder bal naar binnen ging waardoor hij eigenlijk de omgeving wat kwijt was als hij de bal had. Tegen AZ wachtte hij daarmee. En als hij aangespeeld werd, maakte hij die actie. Dat pakte voor hem veel beter uit en ook voor de aanval van Zwolle. Het enige nadeel was wel dat Van Wermeskerken daardoor niet zo vaak opkwam. Maar Eliano deed het goed. Wijndal had z’n handen vol aan hem, dat zei die ook tegen Eliano na afloop.”

Multifunctioneel kan nadeel zijn

Het feit dat Eliano zo multifunctioneel is en al op meerdere posities is gebruikt noemt de oud-prof zowel een voordeel als een nadeel. “Het is een kwaliteit. Eliano kan overal ‘een zesje’ spelen. Hij is fel, heeft een verschrikkelijk goede conditie, hij zal het nooit echt laten afweten. Aan de andere kant is het een nadeel omdat je je nooit op je beste positie kan profileren. Hij vult het prima in, maar op 10 zou die echt.. ja.... Dat vind ik zijn allerbeste positie. Tegen Twente en Willem II startte hij daar en vond ik hem echt heel goed spelen.”

De eveneens multifunctionele Tijjani kampte bij AZ met hetzelfde ‘euvel’. “Maar ze zien nu wel in dat het echt een 6 of 8 is. Hij is een speler die anderen beter laat voetballen. Dat zag je gisteren ook wel vond ik. Op moment dat Koopmeiners naar achteren ging, nam hij die positie over en begon hij het spel te versnellen”, aldus vader Reijnders. Net als AZ komt Tijjani na de pauze beter in de wedstrijd, maar in de drang om zichzelf te bewijzen wil ‘Ti’ soms iets te veel. “Daardoor was hij wat drukker aan de bal. Normaal gesproken is hij meester over de bal en de situatie. Hij wilde  net iets te graag, maar verder vulde hij het prima in.”

Wie is er beter?

De onvermijdelijke vraag, wie er beter is, wordt door Reijnders diplomatiek beantwoord. “Dat kun je niet zeggen omdat ze op verschillende posities spelen. In potentie kunnen ze allebei erg ver komen. Maar er komen is makkelijker dan er blijven staan. En de volgende stap is het moeilijkst. Dat gaan we de komende jaren zien.”

Op voetbalgebied gaat dat volgens Reijnders om details. “Alles nog een stukje beter, een stukje sneller en sterker. Op het mentale vlak is het belangrijk hoe ze met de druk omgaan, met tegenslagen, met lastige vragen van de media als het eens wat minder gaat. Maar ik heb daar wel vertrouwen in, want in de koppies zit het goed bij die jongens. Ik zie ook dat ze zichzelf blijven. Ook voor de camera’s. Zo niet, dan zouden ze dat zeker te horen krijgen.”

Beste vrienden

De broers speelden ooit één seizoen (15/16) in hetzelfde elftal toen ze van FC Twente naar PEC verhuisden, maar nog een jaartje moesten wachten met het spelen van wedstrijden. Ze stonden toen bij CSV ‘28 samen op het middenveld in de vierde klasse van het amateurvoetbal, met hun vader als trainer. “Het lijkt me fantastisch om dat nog een keer zien. Dat zou ook voor hun zelf erg leuk zijn. Naast broers zijn het namelijk ook beste vrienden.”