Trainer John Stegeman na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.
Trainer John Stegeman na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Foto: Mark de Rooij

PEC Zwolle onderuit tegen Fortuna Sittard na slechtste eerste helft van het seizoen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft in eigen huis met 0-2 verloren van concurrent Fortuna Sittard en is daardoor gezakt naar de dertiende plaats in de eredivisie. Trainer John Stegeman en aanvoerder Bram van Polen zagen PEC de slechtste eerste helft van het seizoen spelen.

Toch was het niet die eerste helft die PEC de das omdeed, wonderbaarlijk genoeg gezien de tussenstand van 0-9 in doelpogingen. Het was juist in een fase dat PEC wel van zich afbeet, kort na de pauze, dat Fortuna de dik verdiende 0-1 op het scorebord zette. Fortuna profiteerde optimaal van Zwols balverlies en uitgerekend Zian Flemming maakte in de 57ste minuut het openingsdoelpunt. Flemming legde de bal goed voor zijn linker en haalde van net buiten ‘de zestien’ genadeloos uit. Michael Zetterer was kansloos op het schot in de linkerbovenhoek, waar hij in de eerste helft nog knap redde oog in oog met Flemming.

Competitiedoelpunt nummer zes voor Flemming, die in 2018 door PEC werd overgenomen van Ajax en afgelopen seizoen verhuurd werd aan NEC. Flemming dacht dit seizoen een kans te krijgen in Zwolle, maar nam na het aantrekken van Slobodan Tedic teleurgesteld de wijk naar Limburg. De Amsterdammer was in het Mac3Park stadion uitdrukkelijk op zoek naar eerherstel en kreeg zijn sportieve wraak in de 57ste minuut.

PEC, dat de 0-1 een goede kans verloren zag gaan door een mislukt schot van Eliano Reijnders, probeerde het wel na de openingstreffer en speelde beter dan voor de pauze, maar overtuigend was het allemaal niet. Verder dan schoten van Thomas Lam en Mike van Duinen kwam de thuisploeg niet. Invaller Mats Seuntjes besliste de wedstrijd in de 89ste minuut met een doelpunt dat de PEC-defensie zich zeker mocht aanrekenen. Seuntjes passeerde een man op de achterlijn, trok naar binnen en scoorde uit de draai de 0-2.

‘Collectieve wanprestatie’

“Het was slecht. ‘By far’ de slechtste eerste helft van het seizoen”, vond John Stegeman. De trainer wist niet wat hij zag nadat zijn ploeg tegen AZ en Feyenoord nog zo goed voor de dag was gekomen. ”Aan de bal was het de eerste helft heel slecht. En als we niet de bal hadden, verloren we elk duel. Ik heb hier geen verklaring voor. Dit was een collectieve wanprestatie. Als je zoveel fouten maakt aan de bal, roep je het over jezelf af”, sipte Stegeman, die er voor koos om niet al in de rust te wisselen. Stegeman gaf aan dat hij dat wel overwoog, maar na overleg in de kleedkamer te hebben besloten dezelfde elf een kans te geven om het goed te maken. In de 61ste minuut, kort na de 0-1, bracht hij toch Virgil Misidjan, Immanuel Pherai en Yuta Nakayama en later ook nog Clint Leemans en Reza Ghoochannejhad, maar ook al met die aanvallers op het veld slaagde PEC er niet in de Fortuna-defensie omver te spelen.