PEC Zwolle speelt weer gelijk na weer een vroege tegengoal

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Net als in de twee voorgaande duels incasseerde PEC Zwolle al in de eerste vijf minuten een doelpunt, en net als in die wedstrijden (tegen Heracles en Utrecht) pakte PEC tegen RKC Waalwijk uiteindelijk een dik verdiend punt: 1-1.

Waar PEC in de slotfase tegen Utrecht met de rug tegen de muur werd gezet en een late gelijkmaker incasseerde, was de ploeg van John Stegeman in de slotfase tegen RKC zelf de jagende partij. De 2-1 zou wel passen in het beeld van de laatste 25 minuten, waarin PEC met veel energie en drang naar voren de vroeg opgelopen achterstand probeerde goed te maken. Op basis van de hele wedstrijd verdiende het verzorgd spelende RKC echter wel een puntje. Het was aan het begin van de tweede helft nog dichtbij de 0-2 toen Lennerd Daneels na een prima aanval in het zijnet schoot. Aan het einde van de eerste helft kwam PEC goed weg toen Rico Strieder de eigen lat raakte en doelman Xavier Mous met een knappe reflex Richard van der Venne van scoren afhield. Mous kreeg de voorkeur onder de lat boven aanwinst Nigel Bertrams en Mike Hauptmeijer en is daarmee na het vertrek van Michael Zetterer de eerste keeper.

Slap verdedigen

PEC was in de eerste helft overal een stap te laat en dat gold zeker voor Sam Kersten, die zich bij de 0-1 met een duwtje opzij liet zetten door Touba en daarmee deels verantwoordelijk was voor de vroege achterstand. De jonge centrale verdediger, die de coaching van Bram van Polen naast zich miste, werd in de rust vervangen voor Mustafa Saymak. Na de wedstrijd verklaarde Stegeman dat Kersten verre van fit was. Na een schop op zijn enkel op de training was het zeer de vraag of Kersten kon spelen tegen RKC. “We hebben een risico genomen met hem. Achteraf gezien was hij niet fit genoeg om te spelen. Misschien had ik Sam in de eerste helft al moeten verlossen”, mijmerde Stegeman. Volgens hem gaf Kersten zelf aan dat hij wel kon spelen. “Ik kan niet in zijn enkel kijken. Laat dit een les zijn voor hem. “

Zwols offensief

Met Saymak binnen de lijnen en later ook nog Immanuel Pherai en Reza Ghoochannejhad erbij drong PEC de bezoekers terug en na de 1-1 van Saymak, een schitterende knal van twintig meter, rook PEC bloed. Met vier aanvallers in het veld (Manuel, Misidjan, Pherai en Ghoochannejhad) en vanaf het middenveld ook nog Saymak en Clement was een Zwols offensief onvermijdelijk. De 2-1 hing in de lucht, maar kansen voor Pherai, Benson en Misidjan leverden niets op.

Winterweer

Daardoor werd het net als eerder dit seizoen in Waalwijk 1-1. Voor PEC was dit de derde remise op rij en alweer het elfde gelijkspel van deze competitie. De wedstrijd in het Mac3Park stadion was verplaatst van de avond naar de middag, vanwege het extreme winterweer dat eraan komt. Tijdens de wedstrijd was daar nog geen sprake van. De vier duels in de eredivisie van zondag zijn afgelast.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden