De waterpolovrouwen van SWOL 1894 hervatten zaterdag de competitie.
De waterpolovrouwen van SWOL 1894 hervatten zaterdag de competitie. Foto: Pedro Sluiter

SWOL 1894 is klaar voor de herstart

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

WATERPOLO

Een week voor de herstart van de eredivisie waterpolo is SWOL 1894 er klaar voor. De vereniging heeft hard gewerkt om alle protocollen rond te krijgen.

De speelsters van dames 1 worden aanstaande vrijdag, voorafgaand aan de laatste training, getest. Dat gebeurt 24 uur voor de wedstrijd, zoals het wedstrijdprotocol voorschrijft. In de verenigingsruimte ondergaan de speelsters en technische staf van het eerste dan een sneltest. Ze moeten vervolgens tien, vijftien minuten wachten en bij een negatieve uitslag mogen ze het zwembad in. Er is ook een trainingsprotocol, daarvoor worden speelsters één keer per week getest. De dames trainen drie keer per week. 15 januari mochten ze voor eerst het bad weer in.

SWOL heeft in haar ruime ledenbestand iemand gevonden met een medische achtergrond die het testen voor zijn rekening neemt. Die stuurt de andere vrijwilligers aan. “Als we zelf daarvoor een sportarts hadden moeten inhuren, was het niet te betalen geweest. De kosten van de tests vallen wel mee”, zegt bestuurslid Renilde Huizenga. “Wij zijn er klaar voor. Het zwembad is er klaar voor, de looproutes zijn gelegd.”

Publiek is niet toegestaan in zwembad De Vrolijkheid, maar de wedstrijd is via een livestream rechtstreeks te volgen. Huizenga verwacht veel kijkers zaterdag. “Bij die eerste wedstrijden van dit seizoen keken er elke wedstrijd wel iets van vijfhonderd mensen. Nu spelen de andere teams van de club niet en heel veel mensen zitten thuis.”

SWOL hervat zaterdagmiddag om 16.00 uur de competitie tegen De Ham, een wedstrijd in de categorie ‘kansrijk’. Zowel SWOL als De Ham verloren de eerste twee wedstrijden van dit seizoen. 

“We hebben er veel tijd in gestoken. Nu hopen we ook dat ze het goed gaan doen natuurlijk”, zegt Huizenga. “Het is best apart dat er maar één team speelt. Er is ook wel een wat dubbel gevoel in de vereniging, dat al die vrijwilligers aan het werk zijn voor één team. Maar dat beseffen die meiden zich heel goed. Zij zijn hartstikke blij dat ze weer mogen trainen en spelen.”   

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 13 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden