Vreugde bij Regio Zwolle Volleybal, dat een klinkende overwinning boekt op Talentteam Papendal. Rechts Marianne het Lam-Scholten.
Vreugde bij Regio Zwolle Volleybal, dat een klinkende overwinning boekt op Talentteam Papendal. Rechts Marianne het Lam-Scholten. Foto: Pedro Sluiter

Terugkeer Het Lam-Scholten geeft Regio Zwolle Volleybal nieuwe energie

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper) 

VOLLEYBAL

De motor van de ploeg, het cement tussen de stenen: de terugkeer van Marianne het Lam-Scholten bij Regio Zwolle Volleybal is tot dusverre een gouden zet gebleken. Met als voorlopige hoogtepunt het met 3-0 gewonnen duel tegen Talentteam Papendal. “We zijn echt een team, dat is heel leuk om mee te maken.”

Het Lam-Scholten (29) is na twee jaar Set Up’65 en een jaartje Eurosped terug op het oude nest. Tussen 2015 en 2017 heeft ze immers ook al voor Regio Zwolle gespeeld. Toen nog in het oranje, nu in het blauw. “Ik was wel klaar met het reizen”, verklaart de middenspeelster haar keuze. “Ik heb een goed gesprek gehad met Eric (Meijer, de coach. JK). Dat was echt een goed gesprek. Hij is vol energie. Er zat ook een goed plan achter, dus de keuze was niet moeilijk.” 

Voor coach Meijer was de keuze om een speelster als Het Lam-Scholten binnen te kunnen halen, geen moeilijke. “Ze is een hele energieke speelster, die veel waarde heeft voor de ploeg en veel doet voor het team. Even iedereen oppeppen, zorgen dat er een schepje bovenop gaat.”

Voor de routinier is haar rol in de ploeg dan ook veranderd ten opzichte van de eerste Zwolse periode. “Destijds was ik nog een stuk jonger en debuteerde ik in de eredivisie. Nu kan ik mijn ervaring overbrengen op de andere speelsters in de ploeg. Ik probeer het team ook op sleeptouw te nemen. Het is belangrijk dat we ieder punt vieren en er als team voor gaan.” Dat laat ze ook zien in het duel met het Talentteam Papendal. Zo viert de aanvalster bij 22-12 in de eerste set haar punt door even om te draaien en te grijnzen naar de reservebank. “We zijn echt een team, dat merk je aan alles. We proberen vertrouwen in elkaar te houden en positief te blijven, ook als een bal een keertje mislukt. Dat betaalt zich uit.” 

Eerste probleemloze zege

Het duel met Talentteam is er voor Het Lam-Scholten eentje waarin ze haar kwaliteiten kan tonen. In iedere set staat ze haar mannetje en prikt ze de punten binnen. Het levert uiteindelijk een scoringspercentage van 77 procent op. Daarmee is ze een van de uitblinkers. “Wow, echt? Dat is een prima cijfer”, is ze vlak na afloop vol verbazing. De ploeg komt in de drie sets tegen de ploeg van Papendal niet in de problemen (25-17, 25-20 en 25-16). En dat is voor het eerst dit seizoen. “We haalden de hele wedstrijd ons niveau en dat vond ik nog het mooiste”, zegt Het Lam-Scholten. “Vorige week speelden we prima tegen Sliedrecht Sport, maar toen beloonden we onszelf niet (3-1). Daarom is het fijn dat het nu wel gelukt is.”

Kampioenspoule

De overwinning is een heel belangrijke met het oog op de kampioenspoule. De bovenste vier ploegen in de eredivisie mogen uitmaken wie er kampioen gaat worden. Doordat niet alle ploegen evenveel wedstrijden hebben gespeeld is het overzicht ver te zoeken. Maar na vijf wedstrijden en acht punten staat Regio Zwolle Volleybal er allesbehalve slecht voor. Er is gewonnen van Set Up’65 (3-2), Eurosped (3-1) en nu dus Talentteam. Daar tegenover staan verliespartijen tegen Apollo 8 (3-0) en Sliedrecht Sport (3-1). Met nog drie wedstrijden te spelen, er wordt een enkele competitie gespeeld, lonkt die plek bij de bovenste vier. “Iedere wedstrijd is nu belangrijk”, gooit Het Lam-Scholten er maar een cliché in. “Elk punt kan tellen. Daarom is het zo belangrijk dat we drie sets lang goed en geconcentreerd hebben gespeeld.” 

Regio Zwolle Volleybal - Talentteam Papendal. Rechts Marianne het Lam-Scholten.
Regio Zwolle Volleybal - Talentteam Papendal.
Regio Zwolle Volleybal - Talentteam Papendal. Marianne het Lam-Scholten en coach Eric Meijer.
Regio Zwolle Volleybal - Talentteam Papendal. Marianne het Lam-Scholten houdt de stemming erin.
Regio Zwolle Volleybal - Talentteam Papendal.