PEC Zwolle-RKC Waalwijk: Xavier Mous heeft de bal.
PEC Zwolle-RKC Waalwijk: Xavier Mous heeft de bal. Foto: Orange Pictures/Marcel ter Bals

Het lange wachten is beloond; ‘vond het moeilijk om me te schikken in rol van tweede doelman’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Door het vertrek van Michael Zetterer veranderde plotsklaps de vrij uitzichtloze situatie van Xavier Mous, die zich al meer dan een jaar had moeten schikken in de rol van de tweede doelman. “Wat je doet is keihard trainen en wachten op een kans. Maar op een gegeven moment wordt dat wel heel moeilijk.”

Dankzij de enorme sneeuwval en een daardoor moeilijk bespeelbaar veld en deels onbegaanbare wegen geniet Mous maandag (8 februari) van een tweede vrije dag op rij, normaal gesproken een opmerkelijk gegeven midden in een voetbalseizoen. De 25-jarige doelman, geboren in Haarlem, kán er nu ook echt van genieten. Hij is sinds twee weken weer de eerste keeper van PEC en beschaamde het vertrouwen niet in de duels tegen FC Utrecht (3-3) en RKC Waalwijk (1-1). Met twee solide optredens gaf hij het juiste signaal af aan Stegeman. Aanwinst Nigel Bertrams weet dat hij voorlopig de tweede doelman is. “Het enige smetje is dat we twee keer niet hebben gewonnen. Ik ben blij met twee degelijke potten”, zegt Mous, die in beide duels zijn handelsmerk, uitstekende reflexen, kon laten zien. “Dat maakt het extra lekker, goed voor je vertrouwen. Je bent er toch lang uit geweest en dan is het wel mooi om te laten zien ‘hier ben ik en ik kan het niveau aan.’ Ik heb er keihard voor gewerkt en wist dat ik er fysiek klaar voor was. Dan moet je hopen dat andere mensen dat vertrouwen ook in je hebben en dat je een kans krijgt. En als je dan de kans krijgt, moet je het laten zien.”

‘Dat gaat energie vreten’

Makkelijk was het niet voor Mous, die in de zomer van 2019 de concurrentiestrijd won van Zetterer, maar in november zijn plek onder de lat toch kwijtraakte aan de Duitser. “Daar was ik absoluut niet blij mee”, vertelt de doelman, wiens carrière in de jaren daarvoor een stijgende lijn kende. Opgeleid door Ajax ging hij vanaf FC Oss twee keer een stapje omhoog, eerst naar Cambuur Leeuwarden en vervolgens naar Zwolle. “Ik had moeite om me te schikken in mijn rol als tweede keeper, wilde gewoon lekker spelen. Dat gaat energie vreten, omdat je geen momenten hebt om naar uit te kijken.” Wedstrijden met Jong PEC gaven hem weinig voldoening. “Het is niet vergelijkbaar met een wedstrijd in het eerste. De hele ambiance, de hele voorbereiding. De echte wedstrijdspanning ontbreekt.”

Mous kreeg afgelopen zomer te horen dat hij in de voorbereiding mocht laten zien wat hij kon, maar de positie van Zetterer als eerste doelman kwam niet echt ter discussie. “Daarin heb je een lichte achterstand omdat Michael al zoveel wedstrijden had gespeeld. Dan had het verschil in de voorbereiding dusdanig groot moeten zijn wil je daar iets in veranderen.”

Lange wachten beloond

Zetterer bleef staan en weinig wees erop dat daar dit seizoen verandering in ging komen. “Het hoort bij het topsportbestaan, maar ik vond het heel moeilijk om me neer te leggen bij mijn rol als tweede keeper. Wat je doet is keihard trainen, wachten tot er een kans komt en zorgen dat je er klaar voor bent. Dat heb ik gedaan. Je moet goed voor jezelf zorgen en wachten op die kans, ook al weet je niet wanneer die komt. Op een gegeven moment wordt dat wel heel moeilijk”, geeft Mous toe. “Je steekt er veel tijd en energie in zonder dat je weet wat je er voor terugkrijgt. Nu loont dat en dat geeft wel heel veel voldoening.”

Nu de wereld er voor Mous ineens heel anders uitziet, is het de vraag wat er gebeurt met zijn aflopende contract in Zwolle. Daar wil hij zich echter niet mee bezig houden op dit moment.

“Voor nu ben ik blij dat ik onder de lat sta en moet ik eerst maar laten zien aan iedereen dat dat een goede keuze is. Aan het einde van het seizoen zien we wel wat ik wil, wat de club wil.”