Henco Pullen met Iris de Jong.
Henco Pullen met Iris de Jong. Foto: Mike Bekkers Korfbalfotografie

Onder succescoach Pullen won Sparta de belangrijke wedstrijden juist wél

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL

Onder leiding van Henco Pullen is Sparta uitgegroeid van een goede Zwolse club tot een toonaangevende vereniging in de regio. De trainer neemt na vijf seizoenen afscheid van de korfbalclub die hij achterlaat als hoofdklasser in de zaal.

Wie vijf jaren geleden had beweerd dat Sparta zich zou handhaven in de hoofdklasse (het tweede nationale niveau), was voor wappie verklaard. Dat podium was nog niet eens weggelegd voor grote en ambitieuze clubs in de regio als DOS Kampen en Wit Blauw, laat staan voor het veel kleinere Sparta uit Zwolle. Daar was het toch al gauw goed zoals het was. De club had met trainer Jackie de Vries wel geroken aan de overgangsklasse, maar was telkens gauw terug in de eerste klasse. ‘Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’, was de conclusie.

Met de komst van Pullen begon Sparta in 2016 aan een nieuw tijdperk. Na een mooie loopbaan als speler van Korfbal League-club DOS ‘46 begon Pullen bij Sparta aan zijn eerste echte klus als hoofdtrainer. Negatieve reacties op het feit dat hij als kind van Oranje Zwart voor de rivaal koos hoorde hij niet. Ondanks dat hij nog even interim-trainer was bij zijn jeugdliefde. “Ik vond het een mooie kans en ik zag bij Sparta veel potentie”, zegt Pullen daarover.

Een van de dingen waar de Zwollenaar direct voor zorgde was dat er betere faciliteiten kwamen voor het eerste team. Pullen maakte zich er bijvoorbeeld hard voor dat de selectiespelers op zaterdag niet ook nog een bardienst hoefden te draaien. En hij regelde trainingstijden die beter aansloten bij de spelers. 

Binnen de lijnen is de nadruk nog veel meer op de zaal komen te liggen en zorgde Pullen voor een enorme metamorfose door af te stappen van de traditionele rolverdeling. Dus niet meer ‘iemand voor de rebound, iemand als aangever, iemand als afmaker’, maar een meer dynamische speelstijl waarin spelers van alle markten thuis moeten zijn en eerder voor het schot gaan. “De traditie was dat iedereen een vaste functie had. In de eerste klasse kan dat, in de overgangsklasse kun je daar vaak ook nog wel mee weg komen, maar in de hoofdklasse niet”, zegt Pullen, die aanvankelijk flink doorselecteerde. “Niet iedereen kon dit. Daardoor zijn er ook mensen afgehaakt in de eerste twee jaren.”

‘Moesten heel hoog niveau halen’

Pullen hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd naar zijn hoogtepunt. “De handhaving in de hoofdklasse. Daar hebben we ons hoogste niveau gehaald. We moesten een heel hoog niveau halen om in de wedstrijd te blijven en in een aantal gevallen moesten we nog een beetje geluk hebben om een wedstrijd te winnen.”

Pieken op juiste moment

Typerend voor de periode Pullen is dat Sparta onder hem een winnaarsmentaliteit ontwikkelde waardoor belangrijke wedstrijden vrijwel altijd gewonnen werden. “In de wedstrijden waar het er echt om ging (beslissingswedstrijden, promotiewedstrijden) waren we bijna altijd goed. Alleen de kampioenswedstrijd in de overgangsklasse waren we niet goed maar wonnen we wel. We hebben verder altijd op de juiste momenten kunnen pieken. Dat was al zo in dat eerste jaar in de overgangsklasse. De veerkracht die wij hebben laten zien is groot en we stonden er als het moest. En dat is eigenlijk al die jaren zo gebleven. Daar ben ik ook trots op”, zegt Pullen.

Zonder de voorgangers van Pullen te veroordelen, was dat duidelijk een trendbreuk. Sparta stond hiervoor eerder bekend als een club die moeite had met de spanning in belangrijke duels. Jackie de Vries klaagde er nog over in zijn laatste seizoen, dat deze eigenschap kenmerkend was voor Sparta als vereniging.

Pullen: “het heeft uiteindelijk met vertrouwen te maken, weten waarom je iets doet. En ook gewoon kwaliteit. We konden ook een hoog niveau halen. Ik denk dat het wel in de spelers zat, maar dat wij misschien de juiste snaar hebben geraakt.”

Beter dan dat wordt het niet

Pullen vertrekt een jaar nadat Sparta afscheid heeft moeten nemen van drie klasbakken zonder wie de opmars niet mogelijk was geweest. Pim Steenbergen en Jeroen Hukema beproeven inmiddels hun geluk bij KV Wageningen en Anique Steenbergen heeft gekozen voor een lager niveau. Ondanks dat Sparta flink shopte in de regio heeft het duidelijk aan kwaliteit ingeboet. De ploeg speelde een moeizame eerste seizoenshelft in de overgangsklasse op het veld. De zaalcompetitie werd vanwege corona helemaal geschrapt.

Is de conclusie gerechtvaardigd dat Sparta haar hoogtepunt beleefde met het seizoen 2019/2020 in de hoofdklasse?  

Pullen: “als er twee goede spelers komen binnenlopen, kan het ook snel weer veranderen en kun je weer stappen maken. In het tweede team zit ook een aantal talentvolle spelers die door kunnen groeien, maar daar hebben ze nog wel tijd voor nodig. Of het niet beter wordt dan dat? Dat weet ik niet, dat kun je pas over vijf jaar zeggen.”