Operationeel manager Jeroen van Leeuwen op het balkon van de commandoruimte, 'het mooiste zicht van het stadion'.
Operationeel manager Jeroen van Leeuwen op het balkon van de commandoruimte, 'het mooiste zicht van het stadion'. Foto: Hans Smit

‘In het stadion kunnen supporters hun emotie kwijt’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Als verantwoordelijke voor algemene zaken met onder meer supporterszaken in zijn portefeuille was het een bijzonder (corona)jaar voor Jeroen van Leeuwen, die het zonder toeschouwers in het stadion helemaal niet leuk vond om naar de wedstrijden te kijken. Tel daarbij op de metamorfose van kunstgras naar natuurgras naar hybride en de vestiging van Clubhuis Regio Zwolle in het stadion en er is genoeg om over te praten. Kort voordat hij zelf op vakantie gaat, deed de Zwollenaar dat uitgebreid met De Swollenaer.

“Hier heb je het mooiste zicht van het stadion”, zegt Jeroen van Leeuwen (38) als hij verslaggever en fotograaf naar het balkon van de commandoruimte dirigeert. We zijn helemaal naar boven geleid, over de trappen die voor een verslaggever normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Zo zien we de fraaie portretten (De Eregalerij) van kunstenaar Henk Heideveld ook weer eens. In 2008 gemaakt en destijds wekelijks in de Swollenaer verschenen, met begeleidende teksten van Harry Bouwhuis.

We wentelen ons langs de helden uit de clubgeschiedenis naar boven, naar de kamer waar de veiligheidsorganisatie zich tijdens wedstrijddagen bevindt, de commandoruimte. Via videoschermen wordt hier tijdens een wedstrijd alles in de gaten gehouden, met behulp van 96 camera’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar zelfs het kleinste hoekje van het stadion wordt op deze plek gemonitord.

Het is de verantwoordelijkheid van Van Leeuwen om ook de veiligheid in het stadion, rondom en tijdens de wedstrijd, te waarborgen. Wedstrijddagen zijn dus ook voor hem de piekmomenten, maar van die tweewekelijkse opbouw in spanning was afgelopen seizoen geen sprake. Op twee wedstrijden aan het begin van het seizoen na bleven de supporters thuis. “De beleving is heel anders. Normaal gesproken ben ik drie, drie en half uur vantevoren in het stadion. Nu kwam ik anderhalf uur vantevoren en was het leeg. De reuring ontbreekt, en die mis je ook. In een leeg stadion is het niet leuk om naar een wedstrijd te kijken.”

Hij noemt het een surrealistische ervaring, die hij niet meer hoopt mee te maken. “Daar komt bij dat de binding met de supporters minder wordt. Je ontmoet ze niet meer. Alles wat men ervan vindt krijg je nu via de digitale snelweg mee. Normaal gesproken kom ik na de wedstrijd in het supportershome en dan praat je met supporters. Je nodigt ze makkelijker even uit. Digitaal is het veel lastiger dat soort gesprekken te voeren”, merkte Van Leeuwen, die stelt dat het stadion wat dat aangaat ook een uitlaatklep is. “In het stadion kunnen supporters hun emotie kwijt.”

Grastransitie

Op zoek naar het mooiste plaatje zijn we inmiddels weer beneden, op het veld. “Dit mag Alfred (Meijberg, de grasspecialist, MdR) eigenlijk alleen doen hè”, zegt Van Leeuwen, als hij gehurkt een paar sprieten in zijn hand neemt. Die sprieten, een jaar geleden vervangen waardoor er voor het eerst geen kunstgras meer lag in het MAC3PARK stadion, hebben Van Leeuwen heel wat hoofdbrekens bezorgd. Slapeloze nachten zelfs. “We waren blij met de keuze om over te stappen van kunstgras naar natuurgras. Het zag er veelbelovend uit. Ergens in juli, augustus lag de mat en dat was echt een plaatje. Toen is er een behandeling geweest door een extern bedrijf die heel slecht heeft uitgepakt. De zorgen waren groot toen we doorhadden dat het gras richting de winter niet meer ging groeien. Dan moet je handelen, en ik denk dat we goed gehandeld hebben in de winterstop door over te stappen naar hybride.”

Van ‘beetje kaal’ naar ‘’een topmat’

Van Leeuwen legt uit dat een hybride veld voor vier procent uit kunstgras bestaat waarbij er om de twee centimeter vezels in de mat worden gestoken, voor de stabiliteit. “Alle Engelse velden zijn hybride. In Nederland zie je ook steeds meer clubs kiezen voor een hybride mat. Dat heeft er ook mee te maken dat een stadion niet altijd de beste plek is voor gras om te groeien. Daarom zag het er in de eerste wedstrijden na de winterstop een beetje kaal uit. Het was wel verrassend dat in februari, toen het zo koud was en de veldverwarming aanstond, het gras begon te groeien. Nu hebben we echt een topmat, hij zit goed ‘dicht’. We krijgen veel complimenten van de spelers en ook van tegenstanders. Clubs hebben ook bij ons geïnformeerd over hoe wij dat hebben gedaan”, aldus Van Leeuwen.

Clubhuis Regio Zwolle

Naast de grastransitie was de totstandkoming van Clubhuis Regio Zwolle het afgelopen seizoen een project dat Van Leeuwen aan het hart ging. Van Leeuwen werkte vijftien jaren voor SportService Zwolle voordat hij in 2018 de oversteek maakte naar het MAC3PARK stadion en zag zijn voormalige collega’s onlangs dezelfde weg bewandelen. SportService Zwolle is namelijk gaan samenwonen met Regio Zwolle United in een nieuwe ruimte aan de voorkant van het stadion. Die ruimte, Clubhuis Regio Zwolle genoemd, moet als ontmoetingsplek gaan dienen voor organisaties die kort gezegd de kracht van sport inzetten voor waardevolle (maatschappelijke) initiatieven.

“Hoe kunnen we de kennis die in beide organisaties zit bundelen, zodat we sport en bewegen nog meer op de kaart zetten hier in de stad en de regio”, is de vraag die hier volgens Van Leeuwen aan ten grondslag lag. “Ik zag laatst een gesprekverslag uit september 2017. Toen waren we er al mee bezig. Het was ook wel een doel van mij om die krachten nu daadwerkelijk te gaan bundelen. Het is prachtig dat die organisaties samenkomen en voor mij geeft dat helemaal een speciaal tintje.”