Cheyenne van de Goorbergh (achteraan) verlaat PEC Zwolle na een seizoen alweer. Ze gaat bij Feyenoord spelen.
Cheyenne van de Goorbergh (achteraan) verlaat PEC Zwolle na een seizoen alweer. Ze gaat bij Feyenoord spelen. Foto: Pedro Sluiter

‘Je hoopt dat die jonge meiden er volgend seizoen elke week staan, maar dat is afwachten’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Met een elftal dat in de afgelopen maanden een mooie groei doormaakte zag het er zo goed voor de PEC Zwolle Vrouwen van volgend seizoen, maar door het vertrek van Dominique Bruinenberg, Cheyenne van den Goorbergh en Maxime Bennink blijft er een voor eredivisiebegrippen piepjonge en onervaren selectie achter. Eentje waarvan niet zomaar kan worden verwacht dat het de stijgende lijn van dit seizoen voortzet.

Een jaargang waarin PEC net naast de play-offs grijpt, krijgt een einde met gemengde gevoelens. Het slotstuk tegen vv Alkmaar (5-1) brengt de grootste zege van het seizoen en een treffer (van Marushka van Olst) om de vingers bij af te likken, maar door de winst van SC Heerenveen blijft de vijfde plaats net buiten bereik van de ploeg van Joran Pot. En met een zesde plaats in de eredivisie kan die trainer onmogelijk tevreden zijn. “Dat is gewoon balen”, steekt Pot niet onder stoelen of banken. Zo is het een seizoen geworden van net niet en dat was volgens Pot onnodig. “Op een paar punten na zijn we de play-offs misgelopen en dat is doodzonde. Onnodig als je ziet tegen welke ploegen wij punten verspeeld hebben. Met alle respect voor die ploegen, maar dat had niet mogen gebeuren.” Pot doelt daarmee op de 0-0 tegen Alkmaar in de eerste seizoenshelft en de twee competitieduels tegen Excelsior Barendrecht, die PEC een schamel puntje opleverden.

Verloren punten die mede tot stand kwamen door een gebrek aan scorend vermogen. Pas in de slotwedstrijd tegen vv Alkmaar schudt PEC het juk van moeilijk scorende ploeg van zich af. Doordat het al bij rust 4-0 staat is er bovendien alle ruimte om afscheid te nemen. Met een wissel in de tweede helft krijgt Dominique Bruinenberg haar uitzwaaimoment na twee seizoenen waardevolle dienst voor PEC Zwolle. “Zij is fantastisch geweest voor ons. In de uitstraling als aanvoerder, haar mindset. Hoe zij andere spelers daarin meenam.”

Gevoelig is ook het verlies van Cheyenne van den Goorbergh en in iets mindere mate Maxime Bennink, allebei 23 jaar en daarmee ervaren spelers voor de Zwolse formatie. Het duo verkast naar Feyenoord, dat volgend seizoen voor het eerst met een team in de eredivisie speelt. Daarmee komt het aantal vrouwenteams op het hoogste niveau op negen.

Voor Van den Goorbergh is het een droom die uitkomt. “Ik ben altijd al voor Feyenoord geweest. Mijn moeder was ook voor Feyenoord”, verklapt de centrale verdediger. “31 maart kwam het bericht online (over het eredivisieteam van Feyenoord, MdR) en toen vroeg ik aan mijn manager of dat een optie was. Toen is het balletje gaan rollen”, aldus Van den Goorbergh, die als supporter meer dan eens in de Kuip is geweest. “Heel mooi natuurlijk dat ik daar straks speel. Een droom ja, inderdaad.”

Of Feyenoord een kampioenskandidaat gaat zijn durft Van den Goorbergh niet te zeggen. “Ik denk dat we daar nog niet naar moeten kijken, want het is een compleet nieuw team. De teamsamenstelling is ook nog niet helemaal rond.”

Stabiele factor

Van den Goorbergh kwam in Zwolle als middenvelder, na elf jaren FC Twente, maar werd door Pot centraal achterin geposteerd. “Dat was even wennen voor haar, maar gedurende het seizoen is ze wel een stabiele factor gebleken. Die switch heeft ze knap gemaakt. Ze was zeker een meerwaarde voor ons”, weet de oefenmeester.

Door het vertrek van het ervaren trio is de Belgische aanvaller Jassina Blom met haar 26 jaar met afstand de oudste speler in de groep van Pot, ook na de komst van Lycia Darnoud van FC Twente. De twintigjarige verdediger is gehaald als vervanger van Van den Goorbergh. Pot hoopt nog op een extra aanvaller voor volgend seizoen.

‘Dat moeten die jonge meiden nog leren’

“Het was mooier geweest als we die ervaring binnenboord hadden kunnen houden. Je hoopt dat die jonge meiden er volgend seizoen elke week staan, maar dat is nog afwachten. Je raakt natuurlijk een brok ervaring kwijt. Die meiden weten wat er gevraagd wordt. Dat moeten die jonge meiden nog leren”, beseft Pot, die desondanks optimistisch blijft. “We hebben echt veel talentvolle meiden die volgend seizoen mooie dingen kunnen gaan doen. Ik ben niet bang dat er volgend seizoen geen goed team staat.”

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden