Anna van der Breggen in 2016 tijdens de huldiging in Hasselt.
Anna van der Breggen in 2016 tijdens de huldiging in Hasselt. Tennekes

Van der Breggen helpt ploeggenote aan zege in La Course

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

WIELRENNEN

Anna van der Breggen is als vierde geëindigd in La Course, maar door de winst van haar SD Worx-ploeggenote Demi Vollering kwam de Zwolse met een grote glimlach over de streep.

Net als in Luik-Bastenaken-Luik had Van der Breggen een groot aandeel in de winst van haar jonge ploeggenote. In een spannende finale, die gekleurd werd door de beklimming van de Côte de la Fosse aux Loup, reageerde de Zwolse renster op een aanval van Cecilie Uttrup Ludwig. De Deense probeerde weg te springen op anderhalve kilometer van de meet, maar werd teruggehaald door Van der Breggen, die niet doortrok. De oud-winnares van La Course hield in omdat SD Worx ‘de kaart’ Vollering speelde.

Van der Breggen zette de sprint in gang op vierhonderd meter van de finish, zag Marjanne Vos passeren en met een grote glimlach op haar gelaat zag ze vervolgens dat Vollering de snelste was op de meet. Vos werd ook nog gepasseerd door Ludwig en eindigde als derde voor Van der Breggen in haar regenboogtrui.

Voorbereiding

La Course is niet de laatste wedstrijd die Van der Breggen heeft gereden voordat ze afreist naar Tokyo. De olympisch wegkampioene van 2016 rijdt nog de Giro Rosa in de voorbereiding op de Olympische Spelen, waar ze voor goud gaat in de wegwedstrijd (25 juli) en de tijdrit (28 juli).

Tour voor vrouwen

Het was de achtste editie van La Course, die ditmaal voerde van Brest naar Landernaeau. Van der Breggen won in 2015 de tweede editie. De eendagswedstrijd werd dit jaar verreden voorafgaand aan de eerste etappe van Tour de France, waar deze in het verleden vaak op de slotdag stond geprogrammeerd. Volgend jaar krijgen de vrouwen een volwaardige Tour de France. Tussen 1984 en 1993 bestond de Tour de France féminin en van 1992 tot en met 2009 werd La Grande Boucle féminine georganiseerd.