Diego Mieres doet het voor. Paul Dobben, Matthijs Santing, Okke Scholten en Thomas Memelink kijken toe.
Diego Mieres doet het voor. Paul Dobben, Matthijs Santing, Okke Scholten en Thomas Memelink kijken toe. Foto: Pedro Sluiter

Serieus aan de bak tijdens padelclinic; ‘hou het kort en gecontroleerd’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PADEL 

Okke Scholten, Paul Dobben, Matthijs Santing en Thomas Memelink dachten dat ze inmiddels een aardig (padel)balletje konden slaan, maar krijgen tijdens de clinic van professioneel padelcoach Diego Mieres vooral te horen wat ze fout doen. Terugkerende thema’s zijn ‘gebruik de wand’ en ‘hou het kort en gecontroleerd’.

Halverwege de clinic van anderhalf uur neemt Mieres Okke Scholten even apart. Terwijl de andere drie ballen rapen, moet de aanvoerder van Z.A.C. de bal met zijn padelracket tegen de glazen wand drukken en van boven naar beneden laten bewegen. Een oefening om zijn onderarm strakker te houden tijdens het slaan, verklaart Scholten later. Het heeft wat weg van Mister Miyagi’s ‘wax on wax off’, maar zo streng als de oude karateleraar in ‘Karate Kid’ is Mieres nu ook weer niet. Toch is het serieus aan de bak tijdens de anderhalf uur durende sessie. De 42-jarige Argentijn wil spelers beter maken en de spelers die zich hebben aangemeld willen beter worden.

“Next time u do that, 20 push-ups...sorry”, zegt Mieres quasi gekscherend als Scholten een bal van achteruit terugvolleert in plaats van deze te laten stuiteren en via de wand terug te laat komen. Het is de meest voorkomende ‘fout’ die beginnende padellers maken en dat komt omdat veel van hen de tennisbaan gewend zijn. Als de bal daar achter je komt is het gedaan, miraculeuze ontsnappingen (zoals een ‘tweener’) daargelaten. Bij padel begint de lol dan pas. 

Het is niet voor niets dat de sport vaak wordt getypeerd als een kruising tussen tennis en squash. “Ik heb veel gesquasht en dan ben je gewend om de wanden te gebruiken”, zegt Matthijs Santing, hockeyer van HC Zwolle 2 en eerder Hattem 1.

‘Meer controle dan kracht’

“Je zag gaandeweg dat ze al vertrouwder raakten met de wand en in de laatste tien minuten zag je echt goede rally’s. Ze speelden met het glas en hadden meer controle. Dat is padel: meer controle dan kracht. Controle betekent een korte voorbereiding voor de slagen. De afwerking is iets langer, maar altijd met controle”, doceert Mieres na afloop van de clinic.

“Tennis is vaak agressief, je probeert je tegenstander de baan uit te slaan. Bij padel wil je een soort van verwarring zaaien zodat de tegenstander uiteindelijk de fout maakt”, aldus Mieres, geboren in Argentinië en in 2003 geëmigreerd naar Spanje, waar hij de sport drie jaren lang professioneel beoefende. Dat was hard werken en geen vetpot voor de toenmalige top twintig-speler. Sinds 2006 legt hij zich toe op het coachen van spelers en het geven van clinics en dat doe hij sinds een jaar in Nederland.

Progressie werkt verslavend

Tijdens de clinic bekruipt de mannen wel eens het gevoel dat ze tot aan deze middag vrijwel alles fout deden wat ze fout konden doen. De kritische noten, zei het opbouwend, zijn talrijk. “We dachten dat we een aardig balletje konden slaan”, lacht Scholten. Gedesillusioneerd is het viertal echter niet, eerder gemotiveerd om nog beter te worden. De progressie die al tijdens de clinic zichtbaar is, werkt verslavend.

Geen tijd voor een achterzwaai

“Je komt snel op een hoger niveau en dat maakt dat je ook snel echt fanatiek wordt”, merkt Paul Dobben, die stelt dat hij door padel een betere tennisser is geworden. “Met name aan het net.” De reactiesnelheid van de oud-eerste elftalspeler van Z.A.C. -door blessures gaf hij het prestatievoetbal op- wordt danig op de proef gesteld als Mieres met een oefening duidelijk maakt dat een achterzwaai uit den boze is. Van drie meter afstand slaat hij de bal met een behoorlijke vaart recht op Dobben af. Het enige wat die kan doen is voor keeper spelen met een racket als bescherming. Voor een achterzwaai is geen tijd, en volgens Mieres is dat nu juist de bedoeling. “Don’t prepare. Just block.” Een goeie oefening, maar voor een tweede keer past Dobben vriendelijk. “Ik ben blij dat ik er niet stond”, lacht Scholten.

Ook bij Marc Beunk is de lach nooit ver weg op deze stralende zaterdagmiddag. De eigenaar van Padel Zwolle loopt trots rond, want hij ziet dat Mieres de deelnemers waar geeft voor hun geld. Komend weekeinde mag hij zelf aan de bak. Mieres geeft dan op zaterdag en zondag opnieuw een serie clinics. “Je kunt altijd nog wat leren. En van hem zeker”, weet Beunk.

Clinic van Diego Mieres bij Padel Zwolle.
Clinic van Diego Mieres bij Padel Zwolle.
Clinic van Diego Mieres bij Padel Zwolle.