Gerrit-Jan Schothans geeft uitleg aan de waterkant tijdens een wedstrijd in de eredivisie.
Gerrit-Jan Schothans geeft uitleg aan de waterkant tijdens een wedstrijd in de eredivisie. Foto: Mark de Rooij

Avontuur eredivisie eindigt abrupt voor waterpolovrouwen SWOL 1894

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

WATERPOLO 

De eredivisiedroom van de Zwolse waterpolovrouwen is uiteen gespat. SWOL 1894 doet een stap terug, naar de eerste divisie, omdat het niet genoeg (eredivisiewaardige) speelsters heeft kunnen strikken. Gerrit-Jan Schothans stapt op als trainer.

De Zwolse vereniging moest op zoek naar versterkingen om de selectie voor volgend seizoen op peil te houden. Drie speelsters hielden het namelijk voor gezien en om de gewenste stap te zetten wilde de club niet zomaar vervangers halen, maar ook echte versterkingen. “Speelsters die het team iets meer zouden kunnen dragen. Dat is helaas niet gelukt”, vertelt Bart Doornwaard, voorzitter van de waterpolocommissie van SWOL 1894, dat de afgelopen twee seizoenen uitkwam in de eredivisie. In het laatste seizoen deed het dat met Schothans langs de kant. De toptrainer ziet met de selectie die er nu is niet genoeg perspectief om de gewenste stappen op het hoogste niveau te zetten.

“Het is absoluut teleurstellend voor die meiden, als je ziet hoeveel arbeid ze erin hebben gestopt en hoeveel progressie er is geboekt. Echt hartstikke jammer, maar voor ons is het wel goed dat we nu deze stap zetten. Zodat we ook het plezier erin houden en verder kunnen bouwen”, aldus Doornwaard, die aangeeft binnenkort met Schothans om de tafel te gaan zitten om te kijken wat hij nog voor de club kan betekenen. “Het zou zonde zijn als die samenwerking stopt. Wij willen een prestatieplatform voor het waterpolo in Zwolle behouden om misschien ooit weer die stap naar de eredivisie te kunnen zetten.”

SWOL komt volgend seizoen met de eerste waterpoloteams uit op het tweede niveau van Nederland. Het mannenteam staat net als afgelopen seizoen onder leiding van Hans van Zeeland.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54