Pien Hindriksen heeft haar eerste profcontract getekend.
Pien Hindriksen heeft haar eerste profcontract getekend. Foto: PEC Zwolle Media

Na zwaar revalidatieproces staat Hindriksen eindelijk voor haar doorbraak

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Toen Pien Hindriksen na een jaar revalideren van een gescheurde kruisband haar middenvoetsbeentje brak en weer een lang revalidatieproces in moest vroeg ze zich af of ‘dit het allemaal waard is’. Nu ze haar eerste profcontract heeft ondertekend kan de twintigjarige spits daarop eindelijk met een volmondig ‘ja’ antwoorden.

Met zestien goals voor Jong PEC Zwolle in de topklasse deed Hindriksen in het seizoen 2017/2018 voor het eerst van zich horen. Ze won daarmee bijna de Salverda Trofee, de topscorerscompetitie in het Zwolse amateurvoetbal, en het pad was vervolgens voor haar uitgetekend: een seizoen met Jong PEC Zwolle in de nieuwe beloftencompetitie met hier en daar wat minuten in het eerste elftal. Om dan een seizoen later (2019/2020) een basisplaats te veroveren in die hoofdmacht. Het liep allemaal anders.

De droom om eerste elftal-speler te worden bleef in stand, maar het kostte naar eigen zeggen heel wat doorzettingsvermogen om de blessures te overwinnen en positief te blijven over de toekomst. “Dat was heel zwaar”, zegt Hindriksen, die dan met name doelt op het moment dat ze haar tweede zware blessure opliep. “Dan zakt de moed je wel even in de schoenen, als je er dan weer zo lang uitligt. Dat was wel een dieptepunt.”

Gedachtes als ‘waarom overkomt dit mij’ en ‘is dit het allemaal waard’ spookten door haar hoofd, maar aan een andere afslag in dit leven, weg van het voetbal, heeft ze geen seconde gedacht. Daarvoor was de ambitie om profspeelster te worden te sterk. Het is iets waar ze al van droomde toen ze op haar zesde bij TVC ‘28 in Tubbergen ging voetballen en die droom werd alleen maar sterker toen ze werd gescout door de KNVB en bij FC Twente ging voetballen. Omdat de jeugdopleiding in Enschede werd opgeheven, verkaste ze in het kielzog van een aantal teamgenoten naar Zwolle en het Centre for Sports and Education (CSE), waar ze sindsdien is klaargestoomd voor het eerste elftal.

Hoewel ze bij PEC al in 2018 haar debuut maakte in de hoofdmacht, komt de droom om prof te worden nu pas echt uit, met het ondertekenen van haar eerste profcontract. Een verbintenis voor een jaar. “Ik heb nooit overwogen om te stoppen ofzo. Nu ben ik superblij dat ik gewoon door ben gegaan en dat heb overwonnen”, aldus Hindriksen, die naast haar revalidatieproces het CSE heeft afgerond en nu de opleiding Sport & Bewegen op Landstede volgt.

Van je hobby je beroep maken is natuurlijk het mooiste dat er is, maar voor voetbalsters betekent het nog altijd wel dat er daarnaast ook gewerkt moet worden. Tenzij je in het buitenland kunt gaan spelen, in Engeland of Frankrijk bijvoorbeeld. “Het zou wel heel erg leuk zijn als het op mijn pad komt. Ik ben al wel eens gevraagd (om in de VS collegesoccer te gaan spelen), maar omdat ik hier goed zat, heb ik dat niet gedaan. Ik vind m’n studie ook erg belangrijk. Dat vind ik nu belangrijker dan een avontuur in het buitenland.”

Drie invalbeurten

Hindriksen is sinds het begin van dit kalenderjaar weer helemaal fit en maakte tegen PSV in de Eredivisie Cup haar rentree. Tegen vv Alkmaar mocht ze voor het derde duel op rij invallen. PEC is veroordeeld tot de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht en speelde vrijdagavond 3-3 in Alkmaar.

‘Knap teruggeknokt’

Hindriksen zal het komend seizoen in de spits moeten gaan uitvechten met Jassina Blom, Naomi Hilhorst en Evi Maatman, die afgelopen week net als Hindriksen haar eerste profcontract tekende. “Ik ken Pien en Evi natuurlijk al een aantal jaar, toen ze voor het eerst bij de trainingsgroep van het CSE kwamen”, zegt technisch manager Sebastiaan Borgardijn. “Beide speelsters hebben zich vanuit de jeugd sterk doorontwikkeld en zijn nu op een punt gekomen dat ze echt mogen laten zien wat ze in huis hebben. Pien heeft zich ontzettend knap teruggeknokt na haar blessureleed.”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11