'De terugkeer van toernooitennis' op de Stadshagen Open van TC '91.
'De terugkeer van toernooitennis' op de Stadshagen Open van TC '91. Foto: Pedro Sluiter

Stadshagen Open is weer een mooie combi van tennis en gezelligheid

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Het is een roerig jaar geweest voor TC ‘91, met naast coronamaatregelen een fel aangevochten wisseling van de tennisschool, maar daar is op de Autobedrijf Bert Wieten Stadshagen Open niets van te merken.

Het is weer ouderwets gezellig op het terras van het tennispark in Stadshagen, waar TC ‘91 het eerste open tennistoernooi in Zwolle in lange tijd huisvest. Het relatief lage aantal deelnemers, althans in vergelijking met eerdere edities, mag de pret niet drukken en 168 is ook geenszins een laag aantal gezien het de ‘terugkeer van toernooitennis’ betreft. “Het is vrij ad hoc geregeld”, vertelt Miriam Verberg, sinds de alv in juni de nieuwe voorzitter, opvolger van Jan Henk Oosterkamp. “Toen de versoepelingen definitief bekend werden gemaakt hebben we snel de koppen bij elkaar gestoken. Eindelijk kon het weer. We zijn superblij dat we dit hebben kunnen organiseren.”

Hoewel we nog niet van virus af zijn, is er van corona niets te merken op deze zonovergoten zondagmiddag. Of het moet zijn dat de prijzen meteen na elk onderdeel worden uitgereikt in plaats van aan het einde van het toernooi. “Dan zou het ‘s avonds vol zijn en kun je geen anderhalve meter afstand houden”, zegt Verberg, die ook ziet dat de meeste mensen op het terras die richtlijn sowieso in de wind slaan. “We geven het wel aan, maar mensen moeten dat verder zelf weten.”

Verberg is aangesteld als nieuwe voorzitter na een jaar waarin de vereniging afscheid nam van tennisschool Jonker en verder ging met tennisschool Kilian als verzorger van de tennislessen. Het zorgde voor een hoop rumoer, mede veroorzaakt door een petitie ‘tennisschool Manon Jonker moet blijven’, die bijna driehonderd keer ondertekend werd. Het bestuur had echter voldoende redenen om voet bij stuk te houden en dus kwam er na twaalf jaren een einde aan het ‘tijdperk Manon Jonker’ bij TC ‘91. Jonker maakte een doorstart op de tennisbanen naast Padel Zwolle en nam een aantal leden van TC ‘91 mee. “Dat is allemaal achter de rug. Er was toen wel wat animositeit, maar daar hoor ik deze week in ieder geval niets meer over. Een nieuwe tennisschool biedt ook weer nieuwe kansen. We zijn inderdaad wat leden aan Manon Jonker kwijt geraakt, maar er zijn ook weer nieuwe leden bijgekomen.”

‘Heerlijk dat dit weer kan’

Linzey Huitema komt richting de organisatietafel gelopen na haar partij tegen Suzan Schulten. De speelster van TC ‘91, tevens lid van de toernooiorganisatie, heeft zojuist de hoogste categorie bij de vrouwen (damesenkelspel 5) op haar naam geschreven door Schulten in de finale te verslaan met 6-3, 6-4. Zij strijkt daarmee 80 euro op, maar dat is niet de grootste overwinning van deze week. “Het is echt heerlijk dat dit weer kan”, glundert Huitema. “Dit is wat we anderhalf jaar lang zo gemist hebben. Een gezellig toernooi zoals dit. Tennis is toch best wel een sociale sport. Of je nu in de 8 speelt of in de 4, na afloop ga je gezellig samen een drankje drinken.”

‘Een leuk envelopje’

Vanaf het terras zien de uitgespeelde tennissers een spannende finale in de hoogste categorie (HE4). Henrico Mud (voormalig voetballer van onder meer WHC en tegenwoordig lid van de Wezepse Tennisclub), verslaat Tom Lodewijk (TC Suthwalda) met 5-7, 6-4, 6-3 en strijkt daarmee 100 euro op, de hoogste geldprijs van dit toernooi. De echte toppers uit de regio zijn er dit jaar niet bij. Hoewel de organisatie wel heeft geprobeerd om net als twee jaren geleden een aantal ‘3-spelers’ te strikken, is dat niet gelukt. Maar met een mooi speelveld van acht mannen in ‘de 4’ is er weinig te klagen. “We zijn meer dan tevreden. Met het aantal deelnemers en ook met een mooi speelveld in de 4”, zegt Marloes Borger van de organisatie. “Die topspelers moet je inderdaad halen, zelf bellen. En je moet er een leuk envelopje met inhoud tegenover stellen. Maar de gezelligheid moet blijven. Het moet een mooie combi zijn van tennis en gezelligheid.” 

Het tennispark van TC '91 op de finaledag van de Stadshagen Open.
Stadshagen Open bij TC '91.
Stadshagen Open bij TC '91.
Stadshagen Open bij TC '91.
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27