De 0-1. PEC-doelman Kostas Lamprou is gepasseerd. Een domper voor PEC en haar supporters.
De 0-1. PEC-doelman Kostas Lamprou is gepasseerd. Een domper voor PEC en haar supporters. Foto: Pedro Sluiter

Enthousiast PEC Zwolle krijgt te weinig tegen Vitesse

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

PEC ZWOLLE

Met kippenvel op de armen en gezonde spanning beleeft Mees de Wit zijn debuut in de eredivisie. De linkspoot van PEC Zwolle geniet van de duizenden fans op de tribune in het duel met Vitesse. Het enthousiasme van de Zwollenaren is hartverwarmend, het resultaat teleurstellend (0-1). 

Op de training krijgt De Wit (23) afgelopen week ineens de vraag van de technische staf: of hij bij de partij even rechtsback wil staan. De bij Ajax als aanvaller opgegroeide doet het zonder morren. “Ik richt mij op de plek van linksback, maar als de trainer mij daar wil hebben dan speel ik daar.” Trainer Art Langeler kiest voor De Wit rechts achterin, omdat nieuwkomer Mark Pabai pas net een week of twee in Zwolle is en nog wat ritme mist.

“We wilden er een voetballend type hebben en dat is Mees. Hij heeft het uitstekend gedaan.” Het levert de van Sporting Lissabon B overgekomen verdediger zelfs de titel man of the match en een bosje bloemen op. “Die gaan in een vaasje op tafel. En mijn shirt ga ik inlijsten denk ik. Het is toch mijn shirt waarin ik in de eredivisie gedebuteerd heb. Ik had bijzondere spanning vooraf, maar het ging goed.”

Prima kansen

De Wit staat met zijn spel symbool voor het getransformeerde PEC: jong, talentvol, maar ook zonder rendement. De thuisploeg krijgt in het MAC3Park stadion na een weifelend begin prima kansen via onder meer Slobodan Tedic en Pelle Clement, maar het vizier staat niet op scherp. “Dat is ons grote manco. Daar werken we op de training hard aan”, beseft De Wit. Juist in die goede Zwolse fase komt Vitesse wel op voorsprong via een schuiver van Nikolai Frederiksen. Hij profiteert na een mislukte hakbal van Clement. 

Aanvallers gezocht

Ook in de tweede helft is het PEC dat de aanval zoekt en wat kansjes bij elkaar speelt. Maar te vaak is het overzicht er niet, met de nederlaag tot gevolg. “Als we zo blijven spelen, dan gaan we echt niet 34 wedstrijden met 0-1 verliezen”, roepen De Wit en Langeler in koor. Ondertussen speurt technisch manager Mike Willems met Langeler naar aanvallers. Er zijn meerdere opties, één of twee wil de club nog aantrekken.  

PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
PEC Zwolle - Vitesse.
Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 22 uur geleden