Stof tot nadenken voor trainer Art Langeler na de 3-1 nederlaag tegen Heracles in de laatste oefenwedstrijd.
Stof tot nadenken voor trainer Art Langeler na de 3-1 nederlaag tegen Heracles in de laatste oefenwedstrijd. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle verliest laatste oefenwedstrijd in Almelo

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft de laatste oefenwedstrijd voor de start van het nieuwe seizoen verloren. In het Erve Asito stadion te Almelo ging de ploeg van trainer Art Langeler met 3-1 onderuit. Het verschil in effectiviteit gaf de doorslag, net als een week eerder tegen Heerenveen. 

PEC sloot de voorbereiding af met een 4-3-3 opstelling die veel weg had van een beoogde basiself, met aanwinst Mark Pabai gelijk in de basis (rechtsachter) waardoor aanvoerder Bram van Polen weer op zijn vertrouwde stek in het centrum van de defensie kwam te staan. Ook voor nieuwkomers Kostas Lamprou (op doel) en Gervane Kastaneer (rechtsvoor) was er een basisplaats. Linksachter kreeg Kenneth Paal de voorkeur boven de in de voorbereiding sterk spelende Mees de Wit en daardoor was er op het middenveld weer ruimte voor Dean Huiberts en Rico Strieder in een controlerende rol. Op de posities waar de verschillen tussen basis en reserve klein zijn, bracht trainer Art Langeler na de eerste helft een vervanger. Zo kwam Voet in het veld voor Pabai, De Wit voor Paal, Van den Belt voor Huiberts en Reijnders voor Saymak. 

PEC speelde net als een week eerder verzorgd en combineerde bij vlagen aardig, maar wist zich geen raad met de mogelijkheden. Een schotje van Dean Huiberts werd opgepakt door Heracles-goalie Koen Bucker, voordat de thuisploeg via Burgzorg op voorsprong kwam. Tedic maakte kort hierna 1-1 uit de rebound van een schot van Saymak. In de tweede helft raakte Laursen namens Heracles de paal en kregen vervolgens De Wit en Clement een uitgelezen kans om PEC op voorsprong te zetten. Met name de hangende linksbuiten Clement deed te weinig met de kans en schoot recht op de doelman af. In de 66ste minuut werd De Wit in de lucht geklopt door Laursen, die uit een voorzet van Vloet raak kopte. Dankzij een beetje geluk en Zwolse passiviteit kwam de thuisploeg een kwartier voor tijd op 3-1.

Effectiviteit

Het gaf stof tot nadenken voor trainer Art Langeler, die PEC in de slotfase van de voorbereiding twee keer zag verliezen tegen ploegen waar de Zwollenaren zich mee hopen te meten in de eredivisie. Zowel tegen Heerenveen (0-2) als Heracles kreeg PEC een duidelijk lesje in effectiviteit. 

Competitiestart

Over een week gaat de competitie van start met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Op zondag 15 augustus wordt om 14.30 uur afgetrapt in het MAC3PARK stadion. Het vervolg is vrijdag 20 augustus in Nijmegen, tegen promovendus NEC. 

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden