De jonkies van Landstede Hammers maken minuten en pakken ook hun punten mee. Dion Turpijn aan de bal, rechts Niek van der Plas.
De jonkies van Landstede Hammers maken minuten en pakken ook hun punten mee. Dion Turpijn aan de bal, rechts Niek van der Plas. Foto: Hans Smit

Smalle rotatie is misschien wel de grootste tegenstander van Landstede Hammers

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL 

Landstede Hammers won zondagmiddag in eigen huis probleemloos met 95-58 van The Hague Royals. Tegen de ‘kleintjes’ is winst meestal geen probleem voor de Zwollenaren. Maar na de verliespartijen tegen grootmachten Donar, Den Bosch en Leiden werd de afgelopen weken pijnlijk duidelijk dat de Zwolse selectie simpelweg een mannetje tekortkomt.

De geblesseerde Mike Schilder maakte nog geen speelminuten in de huidige competitie maar constateerde vanaf de kant natuurlijk ook het euvel. ”Tegen de topclubs moeten onze sterkhouders te veel minuten maken. Dat breekt je op. Daarom sta ik ook te popelen om weer aan te sluiten.”

Schilder revalideert nog steeds na een meniscusoperatie en werkt nu vier keer in de week in een fysiotherapiepraktijk in Amsterdam aan zijn herstel. Binnenkort hervat hij de groepstraining en hoopt eind november, begin december, als speler weer van de partij te zijn. 

“Ik heb er zoveel zin in, zeker nu je ziet dat het team extra mankracht nodig heeft. Een mannetje erbij scheelt echt een stuk hoor. Aan de andere kant hebben jonge talenten nu wel de kans om wedstrijdminuten te maken. Ik kijk echt uit naar de BNXT League. Als we bij de eerste vijf eindigen spelen we tegen de beste vijf Belgische tegenstanders. Het basketbal in België sla ik toch wat hoger aan. Goed voor de ontwikkeling van de ploeg en met alle respect weer eens wat anders dan de vaste potjes tegen Amsterdam, Leeuwarden en Weert.

Turpijn en Van der Plas

Tegen de voor het tweede seizoen op het hoogste niveau acterende Haagse ploeg komen de Zwollenaren nooit in de problemen. In het eerste kwart (23-7) wordt al de basis gelegd voor een klinkende zege. Na een 44-21 ruststand wordt het 95-58. Dion Turpijn (10 punten in vier minuten) en Niek van der Plas (9 punten) drukken in het eenzijdige duel hun neus tegen het venster. ”Een goede zaak”, vindt Ralf de Pagter die zelf een score van twaalf noteert. “Juist dit soort wedstrijden zijn voor de talenten nuttig om aan te pikken. Het maakt de selectie hoe dan ook breder. Ik weet dat er veel wordt gesproken over de smalle rotatie bij ons maar we moeten het er mee doen. Zeuren heeft geen zin. Maar als er bijvoorbeeld een lange speler wegvalt dan komen we wel in de problemen.”

‘BNXT League een verrijking’

De Pagter, bezig aan zijn dertiende (!) seizoen op het hoogste niveau is ook blij dat Belgische clubs later aansluiten. ”Het niveau in België is best goed. En de ‘kleine’ clubs pakken vaker punten van de topploegen dan in Nederland. De BNXT League is voor beide landen een verrijking. Als we bij de beste vijf Nederlandse ploegen eindigen spelen we in de Elite Gold tegen hele mooie tegenstanders. We moeten met deze krappe selectie er inderdaad wel voor waken dat de energie niet vroegtijdig wegvloeit. Want veel minuten maken tegen vooral de topteams vergt heel veel van je lijf. Gelukkig is Mike Schilder weer op de terugweg en wie weet komt er toch nog financiële ruimte voor een extra versterking. Ik heb er nog alle vertrouwen in dat het goedkomt.”