Ashley de Jong (5) was goed voor drie SWOL-treffers in de met 20-3 gewonnen bekerpot tegen SGHA.
Ashley de Jong (5) was goed voor drie SWOL-treffers in de met 20-3 gewonnen bekerpot tegen SGHA. Foto: Hans Smit

Vrouwen SWOL 1894 hebben geen spijt van vrijwillig stapje terug naar de eerste divisie

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

WATERPOLO

Het was prachtig en ook leerzaam. Twee seizoenen waterpolo op het hoogste niveau. Maar van alleen maar verliezen wordt niemand vrolijk. Een stapje lager zijn de vrouwen van SWOL 1894 na drie competitiewedstrijden nog zonder puntverlies.

Bart Doornwaard is voorzitter van de waterpolocommissie van SWOL 1894. Hij heeft geen spijt van de eind juni genomen beslissing om voorlopig af te zien van waterpolo in de eredivisie bij de dames. “Het gaat om het spelplezier maar vooral ook om de ontwikkeling van de club. We hebben een traject uitgezet met de focus op de jeugd. Bouwen aan de vereniging heeft tijd nodig. Daar kiezen we bewust voor. Zowel de mannen als vrouwen presteren op het één na hoogste niveau. Daar is niets mis mee. Onze visie is om rustig door te ontwikkelen. SWOL 1894 heeft een best grote waterpoloafdeling en nog voldoende groeimogelijkheden. Wie weet?”

Kneepjes van het vak leren

De huidige coach Menno de Vries (24) is ook content met het besluit. “We hebben simpelweg te weinig speelsters op goed eredivisieniveau. Als je het hebt over de bovenlaag zijn we daar nog ver weg.” Het verschil tussen de eerste divisie en het hoogste plan is enorm, beseft De Vries. “De bond heeft geprobeerd met de invoering van een overgangsdivisie het verschil kleiner te maken. Dat is mislukt. We hebben een team dat op eerste divisieniveau prima kan presteren. De eerste drie duels werden gewonnen. Het plezier is terug.”

De Vries kan terugvallen op de ‘know how’ van Hans van Zeeland die zijn supervisor is. “Ik ben nog jong en hij heeft een schat aan ervaring. Hans probeert me de kneepjes van het vak te leren. Ik wist al hoe hij werkt want hij is ook trainer bij het eerste van de mannen waarin ik speel. Je steekt zoveel op van zo’n man.”

Bekerzeges

Soms is er wel eens wat gepuzzel nodig als De Vries verhinderd is als coach door zijn eigen wedstrijden. Zo ook afgelopen zaterdag. De vrouwen spelen thuis een bekerduel tegen SGHA terwijl de mannen, eveneens voor de beker, in Emmen in het water liggen tegen tweede klasser Esta. Het heeft geen gevolgen. Oud-vrouwencoach Gerrit Jan Schothans neemt de honneurs waar bij de dames die het duel met maar liefst 20-3 winnen. De Zwolse mannen zegevieren ook maar hebben het in de eerste helft moeilijk. De Vries: “ze hielden ons op 6-6 maar in de tweede helft liepen we toch eenvoudig uit naar een 7-14 zege. Dat waren we ook aan onze stand verplicht.”

Druk avondje

Zaterdag treden zowel de vrouwen als mannen aan in Amsterdam tegen Het Y. De Zwolse vrouwen kunnen een gaatje slaan tegen de nummer twee. Als de mannen, met tot nu toe eén punt uit drie duels, winnen van de nog puntloze Amsterdammers wordt er wat meer afstand genomen van de onderste plek. “We moeten nog wennen aan dit niveau. Het wordt hoe dan ook een druk avondje voor mij”, lacht De Vries.” Eerst zelf spelen en daarna als een raket naar de kant om de vrouwen te coachen.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59