Art Langeler houdt de eer aan zichzelf en stapt op bij PEC Zwolle.
Art Langeler houdt de eer aan zichzelf en stapt op bij PEC Zwolle. Foto: Mark de Rooij

Art Langeler stapt op bij PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE

Met een serie cruciale duels in het vooruitzicht is Art Langeler opgestapt als trainer van PEC Zwolle. Dat heeft de oefenmeester dinsdagochtend bij de club bekend gemaakt. 

De 1-2 nederlaag in de laatste competitiewedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden (6 november) kwam hard aan bij PEC Zwolle en met name bij de trainer, die constateerde dat zijn ploeg op alle vlakken tekort schoot tegen de promovendus. Om de situatie op korte termijn te verbeteren, denkt Langeler dat het beter is om op te stappen. Hij houdt de eer aan zichzelf.

In het kielzog van de hoofdtrainer vertrekt ook Dwight Lodeweges per direct. De assistent-trainer, die deze zomer overkwam van de KNVB, is solidair met Langeler. 

Langeler begon deze zomer aan zijn tweede periode in Zwolse dienst. Het eerste tijdperk was uiterst succesvol met een kampioenschap in de eerste divisie en een meer dan verdienstelijke elfde plaats in het eerste seizoen eredivisie. Na drie seizoenen vertrok hij om als hoofd opleiding bij PSV aan de slag te gaan. Hij werkte daarna bij de KNVB als trainer en vanaf 2018 als directeur voetbalontwikkeling. In Zwolle keerde hij dit jaar terug op het trainingsveld, maar zijn tweede periode bij PEC eindigt nu al na twaalf competitiewedstrijden. De club respecteert de beslissing van Langeler en Lodeweges en bedankt hen voor alle energie die zij erin hebben gestoken. 

PEC Zwolle is inmiddels gestart met de zoektocht naar een nieuwe trainer. Tot die tijd staan de trainingen en wedstrijden onder leiding van de huidige technische staf, bestaande uit Henri van der Vegt, Leeroy Echteld en keeperstrainer Diederik Boer.

De volgende wedstrijd is aanstaande zondag in De Kuip. Na het duel met Feyenoord breekt er een serie cruciale wedstrijden aan voor PEC dat het achtereenvolgens opneemt tegen RKC Waalwijk, FC Groningen en Fortuna Sittard.

Dat Langeler nu opstapt is opmerkelijk in het licht van zijn column op de website van PEC Zwolle, ‘Art schrijft’, waarin hij vrijdag aangaf nog steeds volledige steun en commitment van spelers en staf te krijgen. “Die houvast is belangrijk, we moeten en we zullen binnenkort resultaat gaan zien van al die geleverde energie”, was de zin waar hij mee afsloot.