Sportclubs moeten drie weken lang de deuren sluiten om 17.00 uur en dus zijn er de komende tijd weer veel lege velden, net zoals in het voorjaar van 2020 en tijdens de lockdown in de winter van 2020/2021.
Sportclubs moeten drie weken lang de deuren sluiten om 17.00 uur en dus zijn er de komende tijd weer veel lege velden, net zoals in het voorjaar van 2020 en tijdens de lockdown in de winter van 2020/2021. Foto: Pedro Sluiter

KNVB richt hoop op Tweede Kamer voor meer ruimte amateurvoetbal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

De Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV) heeft er bij de KNVB op aangedrongen om de competitie stil te zetten nadat blijkt dat ook de sportclubs niet ontkomen aan het sluiten van de tent om 17.00 uur. De voetbalbond heeft zich daar echter niet bij neergelegd en hoopt via de Tweede Kamer nog iets te veranderen aan het besluit. 

“Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld”, geeft de KNVB aan in een eerste reactie op het nieuws dat ‘niet-essentiële sectoren’ drie weken lang dicht moeten tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Het leidt tot de kromme situatie dat clubs wel een wedstrijd mogen spelen op zaterdag- of zondagmiddag, maar niet kunnen trainen, aangezien dat altijd in de avonduren gebeurt. Een situatie die niet houdbaar is en die leidt tot een vergrote kans op blessures. Het zal er in de praktijk waarschijnlijk toe leiden dat de competities voorlopig worden stilgelegd en dat de winterstop dus al is aangebroken.

De voetbalbond hoopt dat de Tweede Kamer het kabinet woensdag nog op andere gedachtes brengt met het argument dat sporten in de buitenlucht juist gezond is. Volgens de KNVB is het raar is dat het onder deskundige begeleiding sporten bij een vereniging verboden is (na 17.00 uur), maar er tegelijkertijd wel gezamenlijk een balletje in een park kan worden getrapt. 

De BAV laat een ander geluid horen en hamert op het belang van solidariteit met de zorg door contacten en reisbewegingen te beperken. “Hoe vervelend dit ook is voor de voetballers en de verenigingen, we moeten dit samen doen. Laten we nu allemaal eerst ons steentje bijdragen om de besmettingen naar beneden te brengen”, zegt Ben van Olfen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen op de website van de BAV.

Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden 7 dec., 15:16