De zaalvoetbalvrouwen van Exstudiantes eerder dit seizoen in actie.
De zaalvoetbalvrouwen van Exstudiantes eerder dit seizoen in actie. Foto: Frank van Hienen

‘Blij en dankbaar’ Exstudiantes in slotminuut onderuit; ‘typisch zaalvoetbal’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL 

Opgelucht, blij en dankbaar zijn de vrouwen van Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies over het feit dat zij wel mogen spelen terwijl een groot deel van voetballend Nederland weer een halt toe is geroepen door de coronamaatregelen.

Het was vorig seizoen een behoorlijke strijd voor de vrouwenteams in de eredivisie zaal om op hetzelfde plateau te worden gezet als topsportcompetities die wel door mochten gaan, uiteraard zonder publiek. Uiteindelijk ging het hele feest alsnog niet door, toen bleek dat de voorwaarden waar de teams aan moesten voldoen, met name de zelffinanciering van coronatests, voor het merendeel niet haalbaar was. “Het is niet uit te leggen”, begint Marcus-Jan Schiere, trainer van de zaalvoetbalvrouwen. “Maar wij zijn alleen maar dankbaar dat wij nu wel mogen voetballen, zeker na vorig seizoen. Misschien moet ik er verder niet te veel over zeggen”, stelt de werknemer van SportService Zwolle en sportparkmanager van De Siggels met verholen frustratie over de nieuwe maatregelen waardoor een groot deel van sportend Nederland weer de wacht wordt aangezegd.

Een week geleden dachten de zaalvoetbalvrouwen eerst nog dat zij hetzelfde lot ondergingen als de rest van sportend Nederland. In de auto op weg naar Zwolle, na de gewonnen bekerwedstrijd tegen zvv Den Haag (2-8), kwam het bericht van de KNVB dat de eredivisie zaal voor mannen en vrouwen net als andere topsportcompetities een uitzonderingspositie kreeg en dus wel door kon gaan. 

Blij en dankbaar stond Exstudiantes dus vrijdagavond aan de start tegenover ZVG Cagemax in Gorinchem, waar de Zwolse ploeg toch met sippe gezichten van het veld stapte. Na een 2-0 ruststand kwam Exstudiantes terug tot 2-2, maar zeventien seconden voor tijd sloeg het noodlot toe (3-2). “Typisch zaalvoetbal, het had in die slotfase ook onze kant op kunnen vallen. De keepers aan beide zijden waren fantastisch”, zag Schiere.

Exstudiantes, dat voorafgaand aan het seizoen uitsprak voor de play-offs (eerste vier) te willen gaan, staat na acht van de achttien wedstrijden in de middenmoot van de eredivisie, op de zesde plaats. “We hebben heel veel potentie, maar de vele wisselingen maken het moeilijk. We kunnen geen twee, drie wedstrijden met dezelfde formatie spelen. Nu heeft Valerie Seinen weer een blessure, die ligt misschien wel het hele seizoen eruit”, zegt Schiere, die weet dat de top vier nog zeker niet uit het zicht is verdwenen. “Als we volgende week in eigen huis winnen van FC Marlène staan we er gewoon weer bij. Dat is wel de koploper, maar we hebben eerder laten zien dat we dat niveau aankunnen.”