Kostas Lamprou heeft de bal voordat Michiel Kramer gevaarlijk kan worden. De doelman hield de nul tegen RKC Waalwijk, de ploeg waar hij vorig jaar onder contract stond.
Kostas Lamprou heeft de bal voordat Michiel Kramer gevaarlijk kan worden. De doelman hield de nul tegen RKC Waalwijk, de ploeg waar hij vorig jaar onder contract stond. Foto: Pedro Sluiter

Elkaar de waarheid zeggen is moeilijk voor ‘stille groep’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Natuurlijk zijn de spelers van PEC Zwolle teleurgesteld na de 0-0 tegen RKC Waalwijk, maar in de kleedkamer blijft het rustig. “Het is sowieso een stille groep, dat viel me al op voor de wedstrijd”, zegt trainer Dick Schreuder.

Geen schoenen die door de kleedkamer vliegen, geen koppen tegen elkaar en verwijtende woorden, geen spelers die elkaar de waarheid zeggen. Wat er precies gebeurt achter de deuren van de kleedkamer blijft binnenskamers en dus gissen, maar dat het de huidige spelersgroep van PEC ontbreekt aan mondigheid en misschien wel het nodige gif, sijpelt eens te meer door in de commentaren na afloop.

“Misschien moeten we maar eens met de vuist op tafel slaan, elkaar de waarheid zeggen. Lief zijn voor elkaar is er niet meer bij, misschien is het zover.” Dat waren de woorden van Dean Huiberts na de 1-2 nederlaag tegen Cambuur en na de 0-0 tegen RKC heeft doelman Kostas Lamprou het op een gegeven moment ook over ‘elkaar de waarheid zeggen’, gecombineerd met ‘elkaar steunen en elkaar beter maken’.  

Lamprou spreekt van een ‘moeilijke balans’, die daarin gevonden moet worden. “Je moet je wel beseffen dat je onderaan staat en dat je moeilijk scoort, maar tegelijkertijd moet je niet angstig worden en bang zijn voor tegenstanders. Binnenskamers moeten we de rust behouden en dat lukt vrij goed, maar we moeten elkaar ook de waarheid zeggen en elkaar beter maken. We moeten van elkaar eisen dat we het maximale doen om resultaat te boeken. ”  

‘Meer geschreeuwd dan jongens in het veld’

Wat er dan gezegd is na afloop van de doelpuntloze remise? Schreuder: “de spelers zijn natuurlijk teleurgesteld, maar uiteindelijk zijn ze gewoon stil. Het is sowieso een stille groep, dat viel me ook al op voor de wedstrijd. Het is een rustige groep. Ik denk dat ik meer heb geschreeuwd vanaf de kant dan de jongens in het veld bij elkaar. Dat is dan het enige positieve van dat er geen publiek bij is, dat je ze iets beter kan bereiken en beter kan helpen als trainer. Maar ja, uiteindelijk is het wel heel jammer dat we in zo’n wedstrijd geen publiek hebben.”

Ook Lamprou miste de supporters. “We hebben iedereen keihard nodig. Ook de supporters, die er helaas niet bij konden zijn. Dat was natuurlijk erg jammer”, aldus de doelman, die net als de trainer wel verbetering zag ten opzichte van eerdere duels. “We hebben in ieder geval gestreden, energie geleverd, meters gemaakt. Als de wil er is en we blijven die meters maken, gaan die punten op een gegeven moment wel komen. Alleen dat moet eigenlijk wel zo snel mogelijk, want de tang wordt steeds strakker. Op een gegeven moment heb je geen tijd meer om het te corrigeren. Dat moeten we ons wel beseffen”, aldus Lamprou, die zelf een lekkere wedstrijd keepte en voor de tweede keer dit seizoen de nul hield. Veel had de kleine Griekse doelman niet te doen tegen de club waar hij vorig seizoen onder de lat stond, maar met alert ingrijpen op de momenten dat RKC gevaarlijk werd, kon hij terugkijken op een goede wedstrijd.

‘Kunt niet met vijf, zes punten de winterstop in’

De teleurstelling over het puntverlies overheerst bij Lamprou, die beseft dat PEC Zwolle de komende weken toch echt een keer een driepunter moet gaan pakken om niet in de winterstop al voor een onmogelijke missie te staan.

“Je kunt niet met vijf, zes punten de winterstop in. Vorig jaar zag je Emmen, zeven punten. Na de winterstop een heel goede reeks neergezet – hoe vaak zet je zo’n reeks neer?- en alsnog hebben die het niet gered. Dus hoe vaak gebeurt zoiets? Je kunt wel zeggen dat andere ploegen ook punten gaan laten liggen, maar daar mag je niet vanuit gaan.”

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16